29 november 2023
Det kan vara olämpligt att kombinera Relifex med Salures.
Det kan vara olämpligt att kombinera Relifex med Salures.

1 754

Är det olämpligt att kombinera Relifex med Salures?

Jag har Artros och ev Bechterews sjukdom som jag tidigare medicinerade dagligen med Orudis Retard, men slutade för några år sedan och har därefter klarat mig hyfsat med vanliga Ipren och Alvedon som jag bara tar då jag verkligen har behov.

Har också högt blodtryck som jag behandlar med Seloken ZOC 25 mg och Salures 5 mg – vardera en tablett dagligen.

Läste i Apotekets broschyr om ledvärk om en receptfri medicin som heter Relifex. Inhandlade en förpackning om 30 tabl. Relifex 500 mg men blev betänksam då jag läste bipacksedlarna till mina olika mediciner. På t.ex. Saluresburken står att man ska undvika s.k. icke-steroida antiinflammatoriska/antireumatiska medel, alltså den grupp läkemedel som Relifex tillhör. Vid det tillfälle som jag köpte förpackningen med Relifex så hämtade jag också ut nya Seloken ZOC och Salures-tabletter och expediten sa inget om att kombinationen är olämplig.

Är det olämpligt att kombinera dessa läkemedel och i så fall varför?

Stina

Ja, det kan vara olämpligt eftersom nabumeton, den aktiva substansen i Relifex, kan minska den blodtryckssänkande effekten av både Salures och Seloken Zoc. Men det betyder inte att det inte går att kombinera dessa.

När ett läkemedel påverkar ett annat kallas det interaktion. Effekten kan förstärkas eller försvagas och du kan riskera att få oönskade biverkningar. I det aktuella fallet kan det bli sämre effekt av blodtrycksbehandlingen.

Relifex kan försämra den blodtryckssänkande effekten

Enligt den svensk-finska interaktionsdatabasen SFINX, som bland annat produceras av avdelningen för klinisk farmakologi vid Karolinska institutet, kan NSAID-läkemedel (i det här fallet Relifex), hos vissa patienter, minska den blodtryckssänkande effekten av både betablockerare (i det här fallet Seloken ZOC) och diuretika (vätskedrivande, i det här fallet Salures). Samtidig användning av Salures och Relifex kan också ge viktuppgång.

SFINX:s rekommendation är att noggrant följa blodtrycket. Dosen Seloken ZOC och Salures kan behöva justeras uppåt. Kalciumflödeshämmare kan vara ett alternativ i stället för både betablockerare och diuretika vid behandling av hypertoni om man samtidigt tar NSAID-läkemedel.

Denna egenskap att påverka blodtrycksläkemedel har alla så kallade NSAID-läkemedel. Det är vanliga smärtstillande, febernedsättande och i högre doser antiinflammatoriska läkemedel, som till exempel Diklofenak, Eeze, Voltaren, Arthrotec, Alganex, Mobic, Ipren, Ibuprofen, Advil, Alindrin, Brufen, Ibumetin, Nurofen, Naprosyn, Naproxen, Pronaxen, Orudis, Siduro, Celebra, Vioxx och Arcoxia, samt även glukosamininnehållande läkemedel.

Paracetamol är ofta ett bättre alternativ

Ett bättre alternativ är att du inte använder NSAID-läkemedel (se nedan) utan istället försöka klara dig med smärtstillande läkemedel som innehåller substansen paracetamol, som t ex Alvedon, Panodil, Curadon och Reliv.

Du nämner också i din fråga korta ”anfall” av yrsel/ostadighet. Detta är inte ovanligt vid just behandling av högt blodtryck. Det kanske är så att du har för mycket läkemedel och att du därmed har för lågt blodtryck. Be din läkare att få göra en 24-timmarsmätning av trycket för att se hur det varierar över dygnet. Det kan också ge en bättre inställning och lättare val av rätt blodtrycksläkemedel för just dig.

LÄS MER: Hur farligt för levern är det att kombinera Orudis och Nobligan?

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 26 oktober 2009 @ 14:53

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

29 november 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.