10 maj 2024

2 039

Allt du behöver veta om interaktioner

Interaktioner, eller krockar, mellan läkemedel är vanliga när man behandlar med två eller flera läkemedel. En del interaktioner märks inte av, medan andra kan vara direkt olämpliga eller farliga.

Interaktion betyder samverkan, samspel eller ömsesidig påverkan. Inom läkemedelsområdet är detta extra viktigt eftersom interaktion innebär hur ett läkemedel påverkar ett annat.

Många patienter, framför allt äldre människor, använder idag flera läkemedel samtidigt. Därför är det väldigt viktigt att känna till hur ett läkemedel interagerar (krockar) med andra, eftersom det talar om vilka läkemedel som kan kombineras och vilka som inte kan kombineras med varandra.

När läkemedel interagerar påverkar de varandras effekt. Men eftersom interaktioner sällan är planerade, orsakar det ofta problem. Det kan vara utebliven effekt, för stark effekt, oönskade biverkningar eller extra starka biverkningar. Det kan också vara så att det blir helt motsatt effekt än den tänkta, att ett läkemedel hindrar upptaget av ett annat (=utebliven effekt), ökad/snabbare nedbrytning av ett läkemedel (=mindre/utebliven effekt), extra stark effekt på någon receptor i kroppen, minskad utsöndring via njurarna (=ökade doser i blodet med biverkning som följd) och minskad nedbrytning (=ökade doser i blodet med biverkning som följd).

Interaktioner kan vara både positiva och negativa. Exempel på positiva interaktioner är att använda två eller flera blodtrycksläkemedel i lägra dos, istället för ett läkemedel i högre dos.

Undvik grapefrukt

Men det är inte bara läkemedel som kan orsaka interaktioner med andra läkemedel, även vissa livsmedel kan bidra till olämpliga krockar. Ett sådant exempel är grapefrukt.

Läkemedel bryts ned i levern i med hjälp av enzymer. Enzymer är proteiner som katalyserar, alltså ökar eller minskar hastigheten på kemiska reaktioner. Grapefrukt innehåller ämnen som konkurrerar med dessa enzymer. När det finns både grapefrukt och läkemedel kommer levern i många fall i första hand bryta ned grapefruktämnena före läkemedlen. Därför blir det högre halter läkemedel i kroppen under en längre tid, vilket kan vara skadligt och/eller orsaka biverkningar. Men det kan också bli lägre halter av ett läkemedel, om grapefrukt bryts ned före läkemedlet. Det kan orsaka att behandlingen ger sämre eller ingen effekt alls.

Naturmedel kan också orsaka interaktioner

Även kosttillskott och naturmedel kan interagera med läkemedel. Johannesört, ett vanligt naturmedel för lättare oro, interagerar med många läkemedel, t ex warfarin, ciklosporin, p-piller, digoxin, teofyllin, amitriptylin, nortriptylin, sertralin och nefazodon.

Andra naturmedel att se upp med är Johannesört, röd solhatt, Ginkgo biloba, vitlök, Echinacea, Läkesilverax, Valeriana, Sågpalmetto (Serenoa repens), Bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum) och fiskolja (omega 3). Därför ska man alltid läsa bipacksedeln på sina läkemedel OCH de tillskott och växtbaserade preparat man också använder.

Detta kan du göra åt interaktioner

Om det går är det en fördel att kunna sänka dosen till den minsta möjliga effektiva dosen.

Ett annat alternativ kan vara att välja ett annat läkemedel som inte interagerar/krockar.

Ett tredje alternativ, som egentligen är det sämsta alternativet, är att fortsätta behandlingen och lägga till ytterligare ett läkemedel för att behandla de symtom som uppkommer pga interaktionen.

Prata med din läkare eller apotekare om interaktion

Även vanliga variationer mellan människor, bland annat genetiska variationer (hur vår arvsmassa ser ut) kan orsaka både biverkningar och interaktioner. Därför behöver inte människor som använder samma behandling uppleva precis samma biverkningar och interaktioner.

Så här skriver Läkemedelsverket på sin webbplats:

“Läkemedel kan påverka varandras effekt (interagera) på flera olika sätt: de kan förändra upptaget av läkemedel från tarmen till blodet, nedbrytningen i levern, utsöndringen i njurarna samt bindningen till receptorer (bindningsställen i kroppen, där en del läkemedel utövar sin effekt).

Det är därför viktigt att du alltid berättar för läkaren om du använder andra läkemedel. Även apotekspersonal kan ge råd och vägledning när det gäller läkemedelsinteraktioner.

Det är inte bara receptbelagda läkemedel som kan ge upphov till interaktioner – problemet gäller även naturläkemedel och receptfria läkemedel. Det finns också ett antal läkemedel som växelverkar med vissa födoämnen, till exempel grapefruktjuice och kalkhaltiga livsmedel som mjölkprodukter.

Viktiga interaktioner finns upptagna i läkemedlets bipacksedel.”

Om du är osäker eller har frågor, prata med din läkare eller personalen på ditt apotek. Eller ställ din fråga här.

Källor: Läkemedelsboken, Läkemedelsverket, Läkemedelsvärlden, Region Västerbotten


LÄS MER

Kan jag blanda Voltaren och Ipren vid knäsmärta?

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 1 oktober 2020 @ 09:00

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

10 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.