ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Min favorit i läkeörtagården den här sommaren har varit Ringblomma. Jag har odlat på flera platser och sådde mycket rikligt med frön i våras.
Det har sett så maffigt ut och jag är glad att jag inte lydde ”regelboken”; där rekommenderas gallring med 20 cm mellan plantorna när de växt till sig. Jag har istället frossat i överflödet och gärna bjudit ut till vänner som velat plocka för att göra egen olja eller salva.
När jag var liten hade ringblommorna ingen plats i mitt hjärta. Tvärtom; de var fula. Tyckte jag då. Däremot beundrade jag dem för deras förmåga att slå ut med solen på morgonen och stänga sig i skymningen.
Långt senare har jag förstått att Shakespeare gjorde detsamma. Och skriver i En vintersaga:
”Ringblomman som till sängs med solen går
Och stiger upp med henne gråtande”
Fast gråter den?
Däremot kan man väl säga att den är bra vid hudbesvär som kan framkalla gråt.
Ringblomman (Calendula officinalis) är en växt som hjälper allt ifrån irriterade babystjärtar till liggsår hos gammelmorfar. Och för allt däremellan, från mycket solbränna på kal hjässa till torra och nariga fötter.
Produkter med ringblomma är mjukgörande, skyddande och lugnande. Det har vi känt till ända sen medeltiden då ringblomman, född i Medelhavsområdet, kom hit till norr med klosterväsendet.
I växten finns bland annat eteriska olja som tillsammans med karotinfärgämnet xantofyll påverkar nybildning av hud, oljan är även bakteriedödande och i blomman finns också salicylsyra som lindrar smärta.
För att karotenoiderna i växten ska fungera i våra kroppar så måste de transporteras med fett. Precis som i en ringblomsolja; där blommans kronblad dragit i förslagsvis rapsolja. Och salva blir det om silad olja blandas med bivax. Svårare än så är det inte.
/Hälsningar Åsa
Åsa Nord driver bland annat Åsas trädgårdsapotek utanför Rimbo. Här hittar du alla inlägg av Åsa.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.