2 februari 2023
covid 19-vaccin
BIld av Gerd Altmann från Pixabay

1 502

Är något covid 19-vaccin mindre lämpligt för mitt dåliga immunförsvar?

Jag har ett mycket dåligt immunförsvar, har bl a total avsaknad av IgA-antikroppar. Är det något av vaccinerna mot covid 19 som är mer eller mindre lämpligt? Pfizer, Moderna eller Astra Zeneca? I så fall varför?

Tar också immunnedsättande medicin (biologiskt) mot RA. Planerar att sätta ut den 2 veckor före vaccination.

Har följande sjukdomar: Perniciös Anemi, Reumatoid artrit, kärlkramp och vitamin D-brist.

Behandlar med: Betolvex (cyanokabalamin) 1 mg 1 tabl/dag + Hydroxokabalamin 1 mg/ml 1 inj var 3:e mån, Benepali 50 mg 1 inj var 7:e dag + Prednisolon 5 mg 1 tabl/dag, Esomeprazol 20 mg 1 tabl/dag + Metoprolol 25 mg 1 tabl/dag + Plavix (klopidogrel) 75 mg 1 tabl/dag, Divisun (kolekalciferol) 800 IE 1 tabl/dag

Magnus

Jag har kollat runt på flera olika ställen (se länkar nedan) och alla menar att ett nedsatt immunförsvar inte motsäger att man vaccinerar sig med något covid 19-vaccin. Dock så kan effekten av vaccination vara lite sämre om man har ett nedsatt immunförsvar. Så även om man har ett nedsatt immunförsvar rekommenderas man att vaccinera sig. Risken att inte ta vaccin, och risken att bli sjuk, är större.

Angående att sätta ut din biologiska behandling för RA innan vaccineringen föreslår jag att du pratar med din läkare. Beroende på vilken sorts biologisk behandling du tar, och hur ofta du tar den, finns det olika rekommendationer för det.

SRF, Svensk Reumatologisk Förening, som samlar alla specialistläkare inom reumatologi, anser att det är klokt att vaccinera sig mot COVID-19. Reumatisk sjukdom eller dess behandling utgör inte i sig något hinder för vaccination. Det finns inte heller någon rekommendation om ett specifikt vaccin.

Covid 19-vaccin bör passas in i din övriga behandling

SRF menar också att om du behandlas med rituximab (Mabthera, Ritemvia, Rixathon, Truxima och Ruxience) bör man passa in vaccinationen i ett intervall mellan behandlingarna. Du bör vänta med covid 19-vaccin minst 4 månader efter din senaste rituximabbehandling. Du bör tidigast erhålla nästa rituximab-behandlingen 2 veckor efter sista vaccindosen. Detta beror på att rituximab påverkar antikroppsbildningen, och vi föreslår detta schema så vaccinationen skall fungera så bra som möjligt.

Vaccinet påverkar inte din medicins effekt, och det är osannolikt att vaccinet skulle aktivera eller försämra din reumatiska sjukdom. Hos Reumatikerförbundet finns mer bra information om detta.

Avslutningsvis tycker jag alltså att du bör kolla med din läkare om du verkligen ska sätta ut behandlingen innan du tar covid 19-vaccin. Det behövs sannolikt inte.

Källor: 1177, Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, SRF

LÄS MER: GUIDE: Detta behöver du veta om det nya coronaviruset

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

2 februari 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.