Nu kommer våren och fästingarna vaknar till liv. Då är det dags att vaccinera sig mot fästingburen hjärninflammation, TBE. För att få ett skydd inför sommaren är det hög tid att boka tid för vaccination. För att få bra effekt krävs dessutom flera doser.
Under 2021 rapporterades 533 fall av TBE i Sverige. Jämfört med 2020 var det 274, och för 2019 var det 358 fall.
2021 var det flest fall per 100 000 invånare i Region Uppsala, med 16,45 fall. Därefter följde 13,25 fall i Sörmland och 10,04 fall i Västmanland.
– I Örebro län har vi under de senaste åren sett en ökning av antalet fall av TBE, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.
De flesta fallen uppkommer under sommaren och hösten.
– Utifrån den ökning vi har sett de senaste åren är det viktigt att vaccinera sig mot TBE om man rör sig ute i skog och mark. Helst bör det ske så tidigt som möjligt inför fästingsäsongen.
TBE-vaccination rekommenderas till dig som:
- Vistas i skog och mark i riskområden såsom Örebro, Uppsala, Stockholm och Södermanlands län längs kust och skärgårdar samt Mälaren.
- Vistats i andra riskområden såsom Vänern och Vättern, Göteborgstrakten, delar av Östra Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän. Smittan finns även på Gotland, Stora Karlsö och Gotska Sandön.
- Vistas i skog och mark på Åland, i Baltikum eller riskområden i Central- och Östeuropa.
Det finns vaccin
Grundvaccination ger ett bra skydd mot TBE men måste upprepas för att ge fortsatt skydd.
Grundvaccinationen består av tre eller fyra doser beroende på ålder, om man är under eller över 50 år när man tar sin första spruta, eller om man har nedsatt immunförsvar. Barn kan vaccinera sig från ett års ålder, men hos de flesta kan vaccinering vänta till efter tre-årsåldern.
Du kan vaccinera dig på vårdcentral eller på en privat vaccinationsmottagning. Vaccin mot TBE omfattas inte av högkostnadsskyddet.
Källa: Region Örebro län. Folkhälsomyndigheten (statistik).
LÄS MER: Är Fixodida bra mot fästingar hos hund?
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.