potenshöjande läkemedel
Pulver av potenshöjande läkemedel i form av tadalafil har beslagtagits. Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

Stort beslag av potenshöjande läkemedel

Vid den globala operationen Pangea som genomfördes i maj beslagtogs en rad olika typer av läkemedel. Ett av beslagen omfattade fem kilo pulver. Laboratorieanalyser har nu bekräftat att det rör sig om potenshöjande läkemedel i form av tadalafil.

Det beslag av potenshöjande läkemedel i form av tadalafil som gjordes av Tullverket är ett av de större beslagen under operationen. Mängden läkemedelssubstans indikerar att leveransen varit avsett för att producera tabletter illegalt, för vidare försäljning.

– Vi bedömer att man har avsett att producera uppåt en halv miljon tabletter av det här pulvret, och vi uppskattar marknadsvärdet till flera miljoner kronor, säger Eva-Lena Bergens, utredare vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Tadalafil är ett receptbelagt potenshöjande läkemedel för behandling av erektil dysfunktion (potensproblem) hos män. Riskerna med läkemedlet för fullt friska personer är begränsade, men för personer med hjärt- och kärlsjukdomar finns flera viktiga säkerhetsaspekter som läkare ska ta hänsyn till innan de förskriver läkemedlet.

– Det finns många risker med att köpa den här typen av läkemedel hos olagliga aktörer, bland annat kan kvaliteten på produkterna vara dålig, vilket gör att du kan få i dig både föroreningar och läkemedelssubstanser i okända doser, säger Eva-Lena Bergens.

Godkända läkemedel är noga utvärderade i kliniska studier och tillverkas i kontrollerade anläggningar som lyder under ett omfattande regelverk. Olagliga läkemedel kan bland annat innehålla föroreningar eller alltför höga doser av det aktiva ämnet, vilket medför stora risker.

Eftersom det är en olaglig verksamhet är du som konsument dessutom helt utlämnad till kriminella som varken tar hänsyn till dina pengar eller din hälsa.

Handel med läkemedel och hälsoprodukter har växt stadigt under många år, och under coronapandemin har e-handeln ökat kraftigt.

Källa: Läkemedelsverket

LÄS MER: Därför ska du inte köpa läkemedel på nätet.

 

potenshöjande läkemedel

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
potenshöjande läkemedel

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

MANLIGT innehåll?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev med mer manligt innehåll,
varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.