potenshöjande läkemedel
Pulver av potenshöjande läkemedel i form av tadalafil har beslagtagits. Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

75

Stort beslag av potenshöjande läkemedel

Vid den globala operationen Pangea som genomfördes i maj beslagtogs en rad olika typer av läkemedel. Ett av beslagen omfattade fem kilo pulver. Laboratorieanalyser har nu bekräftat att det rör sig om potenshöjande läkemedel i form av tadalafil.

Det beslag av potenshöjande läkemedel i form av tadalafil som gjordes av Tullverket är ett av de större beslagen under operationen. Mängden läkemedelssubstans indikerar att leveransen varit avsett för att producera tabletter illegalt, för vidare försäljning.

– Vi bedömer att man har avsett att producera uppåt en halv miljon tabletter av det här pulvret, och vi uppskattar marknadsvärdet till flera miljoner kronor, säger Eva-Lena Bergens, utredare vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Tadalafil är ett receptbelagt potenshöjande läkemedel för behandling av erektil dysfunktion (potensproblem) hos män. Riskerna med läkemedlet för fullt friska personer är begränsade, men för personer med hjärt- och kärlsjukdomar finns flera viktiga säkerhetsaspekter som läkare ska ta hänsyn till innan de förskriver läkemedlet.

– Det finns många risker med att köpa den här typen av läkemedel hos olagliga aktörer, bland annat kan kvaliteten på produkterna vara dålig, vilket gör att du kan få i dig både föroreningar och läkemedelssubstanser i okända doser, säger Eva-Lena Bergens.

Godkända läkemedel är noga utvärderade i kliniska studier och tillverkas i kontrollerade anläggningar som lyder under ett omfattande regelverk. Olagliga läkemedel kan bland annat innehålla föroreningar eller alltför höga doser av det aktiva ämnet, vilket medför stora risker.

Eftersom det är en olaglig verksamhet är du som konsument dessutom helt utlämnad till kriminella som varken tar hänsyn till dina pengar eller din hälsa.

Handel med läkemedel och hälsoprodukter har växt stadigt under många år, och under coronapandemin har e-handeln ökat kraftigt.

Källa: Läkemedelsverket

LÄS MER: Därför ska du inte köpa läkemedel på nätet.

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

22 oktober 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.