Det kan innebära stora hälsorisker att få i sig för mycket D-vitamin och för mycket jod. Därför vill Livsmedelsverket nu införa en maxgräns för hur hög den dagliga rekommenderade dosen av D-vitamin och jod får vara.
– Jag tror rent allmänt att man ska vara väldigt försiktig med att tillföra vitaminer och mineraler och sådant, säger Mats Palmér, överläkare i endokrinologi och specialist på sjukdomar som rör kroppens ämnesomsättning, i en intervju med SVT.
För mycket D-vitamin kan i värsta fall orsaka njursvikt och för mycket jod kan leda till överproduktion av sköldkörtelhormon, vilket kan orsaka hjärtklappning och darrningar.
Och det är på grund av dessa risker med överkonsumtion som Livsmedelsverket nu vill införa maxgränser. Enligt förslaget, som först måste godkännas av EU, ska maxgränsen för D-vitamin vara 100 mikrogram per dag, och för jod 200 mikrogram per dag.
Den som har ett allt för högt intag av D-vitamin kan påverkas väldigt allvarligt.
– Det som händer är att njurarna inte klarar av att rena blodet och då får man en ansamling av avfallsprodukter i blodet och det kan i extremfall leda till att man mår sämre också, säger Mats Palmér.
Istället för kosttillskott rekommenderar Livsmedelsverket att man går ut i solen under sommaren. Enligt Livsmedelsverket räcker det att i juni och juli vara utomhus barärmad i upp till en kvart 2-3 gånger i veckan för att få i sig all D-vitamin man behöver – för resten av året.
Källa: SVT
LÄS MER: Allt du behöver veta om kosttillskott
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.