Det är helt rätt, i slutet av maj 2012 kom EU-kommissionen med de nya reglerna om vad tillverkarna får säga om kosttillskott. Reglerna har sedan reviderats och uppdaterats kontinuerligt.
Tanken är att du som konsument bättre ska kunna lita på att företagen marknadsför sina produkter utan att vilseleda eller fara med osanning om matens hälsopåverkan på förpackningstexter, i reklam eller på företagens webbsidor.
Bakgrunden är att försäljningen av kosttillskott mer än fördubblades under åren 2000-2008, troligen genom en väldigt aggressiv marknadsföring. Under lång tid har det också saknats en bra lagstiftning kring vad man får säga och många företag använder helt enkelt överdrivna påståenden om sina produkter. Man hävdar stora hälsofördelar som i många fall saknar vetenskapliga bevis.
I början av juni pratade jag med Anita Laser Reuterswärd som är specialist på näringslära på Livsmedelsverket i Uppsala. Hon berättade då att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) under fyra år har granskat mer än 2 800 påståenden som branschen skulle vilja använda för att marknadsföra sina produkter. Det slutade med att EU-kommissionen i maj godkände 222 godkända funktionella hälsopåståenden om livsmedel och kosttillskott, främst om vitaminer, mineraler, fettsyror och specifika fibrer, där det finns ett vetenskapligt stöd. Det betyder också att EFSA och EU-kommissionen gallrade bort 2 600 påståenden som inte längre är tillåtna att använda.
Nu måste produkterna hålla vad företagen lovar och det blir lättare för myndigheterna att kontrollera om ett hälsopåstående är vilseledande eller inte. De godkända påståendena i listan får bara användas precis som de är skrivna och inga egna tolkningar eller varianter får användas. Det betyder för det mesta att man bara får påstå att ett ämne bidrar till normal funktion. Det är till exempel inte tillåtet att säga att en produkt sänker blodtrycket eller kolesterolet, bara att den bidrar till en normal funktion.
Exempel på godkända påståenden är: ”Antioxidanter bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress”, ”Betaglukaner bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet”, ”EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion”, ”Riboflavin (vitamin B2) bidrar till att bibehålla normal hud”, ”Selen bidrar till normal sköldkörtelfunktion”, ”Vitamin D bidrar till att bibehålla normal benstomme”, ”Zink bidrar till att bibehålla normal synförmåga”.
Här finns hela listan med godkända påståenden. På Livsmedelsverkets webbsida hittar du mer info om närings- och hälsopåståenden.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 32 2012.
LÄS MER: Är det riskfritt att blanda Sleep Repair med det övriga?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.