28 mars 2023
Att inte fullfölja en läkemedelsbehandling kan få konsekvenser.
Att inte fullfölja en läkemedelsbehandling kan få konsekvenser.

90

Var femte fullföljer inte läkemedelsbehandling

Var femte person har någon gång under de senaste fem åren låtit bli att fullfölja en läkemedelsbehandling som de fått ordinerad av läkare, visar ny undersökning. Allra vanligast är det bland 18-29-åringar.

21 procent av de intervjuade i undersökningen uppgav att de någon gång de senaste fem åren inte fullföljt en läkemedelsbehandling som ordinerats av läkare. Två av fem, 41 procent, uppgav att de avbröt behandlingen eftersom de inte mådde bra av medicinen och fick biverkningar. Mer än var fjärde, 28 procent, uppgav att de blev friska eller blev av med besvären före avslutad behandling. Nästan var femte, 18 procent, uppgav att de glömde bort eller inte orkade fortsätta behandlingen.

— Det är viktigt att ta ordinerade behandlingstider på allvar – vilket läkemedel det än gäller. Om du inte mår bra av medicinen uppmanas du ta kontakt med vården. Om du är osäker, eller drabbats av lättare biverkningar kan du även vända dig till apoteket för att få råd. I många fall är biverkningar övergående, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat i ett pressmeddelande om undersökningen.

En avbruten läkemedelsbehandling kan få konsekvenser

Att inte fullfölja en ordinerad behandling kan få konsekvenser. Om till exempel en penicillin-kur avbryts i förtid kan det öka risken för att bakterier blir resistenta och att infektionen kommer tillbaka.

Undersökningen visade också att mer än var tredje, 35 procent av de intervjuade, uppgav att de använde läkemedel efter passerat utgångsdatum. Mer än var fjärde, 26 procent, svarade att detta hänt flera gånger under de senaste fem åren. Nästan två av fem, 38 procent, uppgav att de sparade överblivna receptbelagda läkemedel från tidigare behandlingar för att kunna använda dem igen. Detta trots att läkemedlets effekt och säkerhet inte kan garanteras efter passerat utgångsdatum.

Undersökningen, som gjorts av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat, bygger på webbintervjuer med drygt 2500 personer mellan 18-79 år under perioden 27 juni-6 juli i år.

Källa: Svensk farmaci

LÄS MER: Se upp för falska läkemedel på internet

 

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som 966 andra och prenumerera på nyhetsbrevet. Det är gratis!

Varje onsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

28 mars 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.