Du kan vara helt lugn. Du har fått samma sak som tidigare, Inflectra är bara gjort av en annan tillverkare.
Inflectra är en så kallad biosimilar, en kopia av det biologiska läkemedel du hade tidigare, Remicade. Den aktiva kemiska substansen heter infliximab och finns i båda läkemedlen, samt i andra kopior som heter Remsima.
När patenten går ut för biologiska läkemedel, precis som för vanliga läkemedel, kan vilket företag som helst tillverka dessa. De kallas då biosimilarer, för att visa att det är en biologisk kopia till ett biologiskt läkemedel. Samma finns för vanliga, icke-biologiska läkemedel, men kallas då för generika.
De första biosimilarerna kom för ca 5 år sedan. Idag är kunskapen och erfarenheten av dem bra så de används mer och mer. Den primära (och enda) anledningen till att använda biosimilarer, istället för de biologiska originalen, är att sparar pengar. På det viset får fler människor möjligheten att få behandling med biologiska läkemedel. Mer behandling för pengarna helt enkelt.
Stora komplicerade molekyler
Biologiska läkemedel är stora kemiska molekyler, väldigt komplicerade, en sorts protein som binder sig till ett specifikt mål i kroppen och där ofta blockerar en process eller signalväg som har gått fel.
Kännetecknande för biosimilarer, och för generika, är att de är billigare än originalet, men den medicinska effekten är lika bra.
Just Inflectra, som du har fått nu, är ett antiinflammatoriskt läkemedel som innehåller den aktiva substansen infliximab. Det är godkänt att används hos vuxna vid följande inflammatoriska sjukdomar:
- reumatoid artrit
- psoriasisartrit
- ankyloserande spondylit (Bechterews sjukdom)
- psoriasis
Inflectra används också hos vuxna och barn, 6 år och äldre, vid:
- Crohns sjukdom
- ulcerös kolit
Inflectra fungerar genom att specifikt binda sig till TNF alfa (tumörnekrosfaktor alfa) och blockera dess funktion. TNF alfa medverkar i inflammatoriska processer i kroppen, så genom att blockera dem kan inflammationen i kroppen minskas.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.