botox migrän
Background photo created by freepik - www.freepik.com

Botox kan minska antalet dagar med migrän

Enligt en ny genomgång av befintlig forskning inom migrän-området kan SBU konstatera att Botox (botulinumtoxin) kan minska antalet dagar med migrän.

SBU har undersökt om botulinumtoxin har effekt på vuxna personer som lider av kronisk eller frekvent episodisk migrän, och jämfört detta med placebo eller annan aktiv behandling.

Botulinumtoxin kan möjligtvis minska antalet dagar med kronisk migrän per månad med tre dagar. Det sammanvägda resultatet bedömdes ha låg tillförlitlighet. För personer med episodisk migrän går det inte att bedöma om botulinumtoxin minskar antalet dagar med migrän.

Det sammanvägda resultatet bedömdes ha mycket låg tillförlitlighet. Översiktsförfattarna angav en liten studiepopulation, hög risk för snedvridning och hög heterogenitet som orsaker till att resultaten har låg eller mycket låg tillförlitlighet.

SBU:s kommentar finns att läsa här.

FAKTA

Omkring 15 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har migrän, varav 65 procent är kvinnor. Orsaken till migrän är inte känd men den kan vara relaterad till stress, hormonförändringar eller viss mat och dryck. Migrän verkar också vara ärftligt.

Migrän är en sjukdom som har stora konsekvenser för samhället i form av sjukskrivningar, stora socioekonomiska kostnader samt inverkan på patientens livskvalitet. En hälsoekonomisk studie på migrän som studerat livskvalitet och kostnader i det svenska samhället har kommit fram till att kostnaden för en patient med kronisk migrän är cirka 250 000 kronor per år.

De personer som lider av lindrig migrän kan behandla anfallen med receptfria läkemedel som paracetamol, acetylsalicylsyra och NSAID. Man kan även använda specifika migränmediciner, så kallade triptaner, mot akuta attacker i kombination med läkemedel mot illamående och kräkningar (primperan).

LÄS MER: Vad är det för skillnad på NSAID och ASA?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.