Varken alfuzosin eller finasterid krockar nämnvärt med alkohol.
Varken alfuzosin eller finasterid krockar nämnvärt med alkohol. FOTO: cookie_studio on Freepik

239

Krockar Alfuzosin eller Finasterid med alkohol?

Jag undrar om Alfuzosin eller finasterid krockar med alkohol på något sätt?

Går dessa att ta samtidigt?

Jag kommer behöva behandling för min prostata. Samtidigt arbetar jag med mat och dryck och smakar/dricker en del alkohol. 

 

Johan

Nej, varken alfuzosin eller finasterid krockar nämnvärt med alkohol.

Det som dock kan hända är att både alfuzosin och alkohol kan påverka och sänka blodtrycket. Det kan göra att man kanske känner av detta som lättare yrsel, om blodtrycket blir för lågt.

Det skulle också kunna orsaka en känsla av att du kan svimma, särskilt när du reser dig från sittande eller liggande läge. Detta kan vara mer sannolikt att inträffa när du först börjar ta alfuzosin.

Men om du dricker alkohol till maten ibland så ska det sannolikt inte vara några problem.

Både alfuzosin och finasterid används för att behandla godartad prostataförstoring. De tillhör olika läkemedelsklasser och verkar på lite olika sätt:

Alfuzosin hör till en grupp läkemedel som kallas adrenerga alfareceptorblockerare eller alfareceptorblockerare. Det används för behandling av måttliga till svåra symptom från förstorad prostata, med andra ord godartad tillväxt av prostatan. En förstorad prostata kan förorsaka urineringsbesvär som till exempel ett tätt urineringsbehov och svårigheter att urinera, speciellt nattetid. Alfareceptorblockerarna gör att muskulaturen i prostata, urinblåsa och urinrör slappnar av vilket förbättrar urinflödet från urinblåsan.

Finasterid tillhör en grupp läkemedel som kallas 5-alfa-reduktashämmare som verkar genom att minska storleken på prostatakörteln hos män. Finasterid används vid behandling och kontroll av godartad förstoring av prostata (benign prostatahyperplasi – BPH). Det främjar tillbakabildning av en förstorad prostata, förbättrar urinflödet, minskar symtom vid BPH, minskar risken för akut urinretention (oförmåga att urinera) och minskar risken för behov av kirurgi.

LÄS MER

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

12 december 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.