Himalayasalt och vanligt bordssalt är i princip likvärdiga ur hälsosynpunkt.
Himalayasalt och vanligt bordssalt är i princip likvärdiga ur hälsosynpunkt. FOTO: 8photo on Freepik

Ska jag använda Himalayasalt eller vanligt salt?

Jag försöker äta nyttigare och undrar om jag bör välja Himalayasalt istället för vanligt salt?

Är det mer hälsosamt?

Anna, 45 år

Himalayasalt och vanligt bordssalt (koksalt) är i princip likvärdiga ur hälsosynpunkt när det gäller påverkan på kroppen.

Båda består till största delen av natriumklorid, och ett högt intag av natrium kan bidra till högt blodtryck och andra hälsoproblem. Därför är det viktigare att hålla nere den totala saltmängden än vilket salt du väljer.


Vad är skillnaden mellan Himalayasalt och vanligt salt?

  • Himalayasalt är ett oraffinerat salt som bryts i berggruvor, oftast i Pakistan nära Himalaya. Det innehåller små mängder av andra mineraler, som järnoxid (som ger den rosa färgen), kalium, magnesium och kalcium. Dessa mängder är dock så små att de inte har någon praktisk betydelse för din hälsa.
  • Vanligt bordssalt är ett raffinerat salt, ofta berikat med jod i Sverige, eftersom jodbrist tidigare varit ett folkhälsoproblem. Jod är ett viktigt spårämne som behövs för sköldkörtelns funktion.

Vilket salt är bättre för hälsan?

• Jodberikat salt rekommenderas i Sverige
Vanligt bordssalt som är jodberikat bidrar till att förebygga jodbrist, vilket är särskilt viktigt om du inte äter mycket fisk, skaldjur eller mejeriprodukter.

Himalayasalt saknar jod
Om du enbart använder Himalayasalt riskerar du att få i dig för lite jod, vilket kan leda till problem med sköldkörteln (struma).

Mängden natrium är det viktiga
Både Himalayasalt och vanligt salt innehåller ungefär lika mycket natrium (cirka 98–99 procent natriumklorid). Det är natriumet som i stora mängder kan bidra till högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och njurproblem.


Rekommendation

• Vill du välja ett hälsosamt salt, använd jodberikat bordssalt och försök hålla nere den totala saltmängden till max 5–6 gram per dag (motsvarar cirka en tesked), enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
• Om du tycker om smaken av Himalayasalt kan du använda det ibland, men komplettera med andra jodkällor i kosten.


Fakta: Jod – ett viktigt spårämne

  • Behövs för produktion av sköldkörtelhormon.
  • Brist kan orsaka struma (förstorad sköldkörtel) och påverka ämnesomsättningen.
  • Goda källor: jodberikat salt, fisk, skaldjur, mjölk och ägg.

Läs mer


Referenser:
Livsmedelsverket, 1177.se, Internetmedicin


LÄS MER

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
[wd_asp id=6]

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet