Generellt sett är alkohol och läkemedel en olämplig kombination. Men i många fall går det bra att dricka ett glas eller två samtidigt som du tar läkemedel.
Effekten av vissa läkemedel kan förändras när de tas tillsammans med alkohol. När ett läkemedel och alkohol påverkar varandra, resulterar detta oftast i kraftigare biverkningar av läkemedlet och ökad berusningseffekt av alkoholen.
Alkohol verkar både på hjärnan genom att ge berusningseffekt och på kroppen i övrigt genom att bland annat vidga blodkärlen och irritera magslemhinnan.
Den ömsesidiga påverkan, eller interaktionen, mellan alkohol och läkemedel kan bero på att både läkemedlet och alkoholen hämmar viktiga kroppsfunktioner som reaktionsförmåga, vakenhetsgrad och andning. Interaktionen kan också hänga samman med att alkohol förändrar nedbrytningen av ett läkemedel i levern. Detta leder till att koncentrationen av läkemedlet i kroppen blir en annan än om det intas i samma dos utan alkohol.
Det är viktigt att läsa bipacksedeln innan behandlingen påbörjas. Där står om det är olämpligt att dricka alkohol tillsammans med den aktuella medicinen.
Läs mer om alkohol och läkemedel hos Karolinska institutet och 1177.
Om du funderar över din egen alkoholkonsumtion och hur mycket du dricker finns det mycket bra information hos Alkoholhjälpen.
LÄS MER