Anledningen till att ”verkningslösa” kosttillskott trots detta säljs är att det finns en marknad för dem, och att många människor vill köpa dem i hopp om att må bättre.
Sen finns det vissa människor som på grund av sjukdom faktiskt behöver tillskott av vitaminer, mineraler och andra ämnen. Men de flesta behöver det inte.
De kanadensiska forskarna bakom studien ville veta hur kosttillskott påverkar risken att insjukna i hjärtkärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. De undersökte också om kosttillskott kan påverka risken för förtida död på grund av hjärtkärlsjukdom, cancer eller andra orsaker. Resultaten visade att de flesta av kosttillskotten inte gav några hälsoeffekter alls.
Multivitaminer, D-vitamin, kalcium, selen, betakaroten och C-vitaminer gjorde varken nytta eller skada. De enda tillskott som hade en viss förebyggande effekt på hjärtkärlsjukdom var folsyra, ensamt och i kombination med B-vitamin.
Hittills har ingen forskning om tillskott kunnat visa någon bättre effekt än en hälsosam kost med tillräckligt med grönsaker, frukter och nötter.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 48 2018.
FAKTA: Den vetenskapliga artikeln finns att läsa på Science Direct.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; i dagsläget ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.