Smärtstillande
Smärtstillande. Foto: freepik - www.freepik.com

Smärtstillande har liten effekt på äldre

Läkemedel mot vanliga och långvariga smärttillstånd hos äldre har en mycket liten effekt på gruppnivå, visar en färsk rapport från SBU. Men det betyder inte att vården ska sluta att ge smärtstillande till äldre.

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har utvärderat läkemedelsbehandling vid två smärttillstånd hos äldre: smärta vid artros och smärta vid diabetesneuropati.

Det visade sig att den smärtlindrande effekten var mycket liten jämfört med placebo, enligt en artikel i Dagens Medicin. På en smärtskala, där 100 motsvarar värsta tänkbara smärta, handlar den om en minskning med cirka 3-7 steg.

– Den lilla effekten jämfört med placebo gäller för samtliga utvärderade läkemedelsgrupper, det gäller till exempel för såväl opioider som för diklofenakkrämer, säger Jonatan Alvan, apotekare och projektledare vid SBU, till Dagens Medicin.

SBU konstaterar att:

  • Läkemedel mot vanliga och långvariga smärttillstånd hos äldre har en mycket liten effekt på gruppnivå jämfört med placebo. NSAID och opioider kan dessutom orsaka ovanliga men allvarliga biverkningar.
  • I studier med kvalitativ metodik har äldre med smärta upplevt att de blir förbisedda i mötet med vården på grund av att de är gamla. Vårdpersonal upplever att de har bristande kunskaper om smärta och smärtbehandling.
  • Det behövs välgjorda studier av smärtlindrande läkemedel hos äldre personer som är multisjuka.

Trots det dåliga utfallet behöver inte läkemedlen vara onödiga att använda.

– Vi ser i studierna att det är vissa delar av populationen som ändå har okej effekt och det är långt ifrån alla som får biverkningar, säger Jonatan Alvan till Dagens Medicin och betonar att SBU aldrig ger rekommendationer.

Källa: SBU, Dagens Medicin

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.