Pollensäsongen i Sverige startar faktiskt redan i februari, när både al och hassel börjar blomma i södra Sverige. Sen kryper säsongen sakta norrut. Här gå vi igenom hur du bäst gör med dina pollenmediciner.
När ska man börja ta sina pollenmediciner då? Den bästa effekten får du om du börjar några dagar innan säsongen börjar. Det är svårare att få bra effekt om du börjar när kroppens reaktion redan är igång. Men eftersom det kan vara svårt att tajma detta bra brukar man säga att man ska börja ta sina mediciner så fort man känner av sina besvär. För att göra det rekommenderas att följa de pollenprognoser som finns.
På våren är björkpollen vanligast, under sommaren är det gräspollen som dominerar och är du allergisk mot gråbopollen kan besvären pågå ända in på hösten. Se bilden till höger.
De allra flesta som är pollenallergiker klarar sig bra med receptfria mediciner som finns på apotek.
Symtom på pollenallergi
Pollenallergi beror på att immunsystemet överreagerar när det känner av de proteiner som finns i pollen och sporer. Då aktiverar kroppen en försvarsreaktion som innebär att histamin utsöndras och orsakar allergiska symtom som:
- Irriterade, rinnande och/eller kliande röda ögon
- Rinnande, vattnig snuva och/eller täppt näsa
- Nysningar (ofta flera nysningar i sträck)
- Klåda i näsa och hals
- Trötthet
- Hosta och retningar i luftrören
- Astmatiska besvär
Pollenallergi eller förkylning?
Besvären man får vid pollenallergi liknar besvären vid en vanlig förkylning. Skillnaden är att vid en förkylning får man ofta även ont i halsen, ibland tjock, gul snuva och någon gång hög feber, vilket du inte får vid pollenallergi. Besvären vid pollenallergi kan dessutom variera från dag till dag och varar under en längre tid än vid en förkylning. Besvären vid pollenallergi lindras normal vid behandling med medicinerna nedan. Är det en förkylning kommer dessa besvär inte att lindras med pollenmediciner.
Pollenmediciner – Tabletter
Receptfria tabletter är grundbehandlingen för den stora majoriteten människor som har pollenallergi. Det ger ett bra grundskydd i hela kroppen och är basen i nästan alla behandlingar av pollenallergi. De kallas också antihistaminer eftersom de blockerar effekterna av histamin, som orsakar besvären i kroppen.
Tabletter ger normalt effekt inom en timme, och den normala doseringen är en tablett om dagen.
Följande substanser finns godkända i Sverige:
- cetirizin; finns i preparaten Cetirizin, Cetimax, Vialerg och Zyrlex
- desloratadin; Desloratadin, Aerius, Caredin, Dasselta och Flynise
- ebastin; Ebastin och Kestine
- fexofenadin; Allegra, Altifex, Fexofenadin, Nefoxef och Telfast
- loratadin; Loratadin och Clarityn
Vi behov kompletteras tabletter med nässpray och/eller ögondroppar. Oftast ger det bättre effekt att ha en kombination av flera olika behandlingar, ffa om man har mer än lindriga besvär.
Pollenmediciner – Nässprejer
Antihistaminer finns också i form av nässpray och fungerar bra vid lättare besvär. Om du har måttliga till svåra besvär, särskilt vid nästäppa, bör du istället välja en antiinflammatorisk nässpray innehållandes kortison, då de även har effekt vid samtidiga ögonsymtom. Observera att allerginässpray som innehåller kortison måste tas regelbundet och gärna förebyggande för att ge bästa effekt.
Om dessa inte hjälper var för sig, kan du kombinera antihistamin och antiinflammatorisk (kortison) nässpray. Antihistamin lindrar då de tillfälliga, histaminutlösta besvären, medan antiinflammatorisk nässpray minskar inflammationen i näsan.
Följande substanser finns godkända i Sverige:
Antihistamin
- Levokabastin; finns i preparatet Livostin
Kortison
- Budesonid; finns i preparatet Desonix
- Flutikasonpropionat; Otrason
- Mometason; Mommox och Nasonex
Kombination av antihistamin och kortison
- Azelastin + Flutikasonpropionat; finns i preparatet Dymista
Observera att du inte ska ta förkylningsmedicin såsom avsvällande näsdroppar och nässprayer. Dessa är inte allergimediciner och kommer inte att fungera på pollenallergi. Om du använder sådana längre än tio dagar, kan du i stället skaffa dig en nästäppa som är svår att bli av med.
Pollenmediciner – Ögondroppar
Det finns två olika sorters ögondroppar vid pollenallergi. Dels ögondroppar som innehåller antihistamin, dels ögondroppar som innehåller kromoglikat.
Droppar med antihistamin lindrar pollenbesvären efter cirka 15 minuter. Antihistamin kan används vid allergiska besvär som röda, svullna, rinnande och kliande ögon.
Ögondroppar med kromoglikat ger också snabb effekt och verkar även förebyggande om medicinen tas regelbundet. Dessa droppar förhindrar frisättning av inflammationsframkallande ämnen i ögats slemhinnor. Det lindrar och förhindrar allergiska ögonbesvär.
Följande substanser finns godkända i Sverige:
- Kromoglikat (kromoglicinsyra); finns i preparat som Allgil, Lecrolyn och Lomudal
- Levokabastin (antihistamin); Livostin
Vissa av dessa går att använda även om du har kontaktlinser. Prata med personalen på apoteket som kan hjälpa dig.
Har du fortfarande besvär?
Om du trots receptfria mediciner har besvär, eller om din andning är påverkad, ska du söka hjälp inom vården. Då gör läkaren en ordentlig undersökning och kan vid behov skriva ut andra mediciner till dig.
Om du är gravid eller ammar
Det finns i dag en lång erfarenhet, och en stor kunskap, om de receptfria pollenläkemedlen. Läs på förpackningen eller prata med personalen på apoteket. De kan ge dig bra vägledning.
Är du fortfarande osäker om hur du ska göra? Prata med din barnmorska eller läkare, eller ställ en fråga här på sajten.
Källor: Apoteket.se, Apotea.se, Fass.se, 1177.se
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.