Det beror faktiskt på varför du har tagit D-vitamin. Om en läkare har konstaterat brist på vitamin D, bör du prata med läkaren innan du slutar. Sannolikt ska du då fortsätta även under sommaren.
Men om du istället är normalt frisk, inte har en brist, och bara har tagit D-vitamin för säkerhets skull, behöver du med stor sannolikhet inte ta extra vitamin D under sommaren.
Huden kan själv tillverka D-vitamin
Det mesta av det vitamin D som koppen behöver kan den själv tillverka i huden, med hjälp av solljus. Därför är det så viktigt att vara ute mycket, framför allt under höst, vinter och vår, för att hjälpa kroppen producera D-vitamin.
På sommaren räcker det att vara ute cirka 15 minuter per dag i starkt solljus med mycket bar hud, utan solskydd, för att kroppen ska kunna tillverka all vitamin D som den behöver.
D-vitamin är bra för kroppen av flera anledningar, framför allt för att det stärker skelettet och ger oss starka ben. Därmed är det en vanlig behandling vid benskörhet. Möjligen skulle det också kunna skydda mot cancer, göra oss piggare och gladare, samt stärka immunförsvaret.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 30 2017.
LÄS MER: Allt du behöver veta om vitaminer och mineraler
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.