delbetala läkemedel
Det går att delbetala läkemedel.

Få vet att det går bra att delbetala läkemedel

Trots att staten betalar en stor del av våra läkemedel, kan det bli dyrt att hämta ut dem på apoteket. Just därför finns möjligheten att delbetala läkemedel. Men det är bara två procent som använder den möjligheten.

Därför kräver nu Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation att apoteken börjar informera om att det går att delbetala läkemedel (receptbelagda), enligt Sveriges Radio.

– Cancerläkemedel är ju väldigt dyra och människor ska inte behöva stå på ett apotek och inför andra diskutera sin ekonomi. Det är ovärdigt, säger Ewa-Stina Johansson, ledamot i Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO, till Sveriges Radio.

Bättre information

Ewa-Stina Johansson tycker att patienter automatiskt borde få en informationsbroschyr om delbetalning första gången de hämtar ut sitt läkemedel.

I Sverige finns högkostnadsskydd, vilket betyder att patienten betalar max 2 200 kr för läkemedel under ett år, allt utöver det bli gratis för patienten. Men för cancerpatienter kan det ändå bli problem – medicinen vid efterbehandling kan kosta flera tusen kronor vilket leder till att patienter blir ombedda att betala hela högkostnadsbeloppet på en och samma gång, något de kan behöva göra i flera år.

LÄS MER: Är det klokt att apoteket byter läkemedlet varje gång?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

GÖM DETTA TILLS VIDARE -->