15 juli 2024
bytas ut
From tisdag 2 juni kommer ännu fler läkemedel att bytas ut på apoteken. Foto: Hanna Olsson, Creative Commons.

266

Snart kommer ännu fler läkemedel att bytas ut på apoteken

Tisdag den 2 juni börjar apoteken byta ut ännu fler receptbelagda läkemedel mot billigare likvärdiga läkemedel. Anledningen är att minska patienternas kostnader för receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånen. Och att använda skattepengarna ännu bättre.

De nya reglerna kommer att öka antalet läkemedelsbyten på apotek. Hittills har apoteken varit skyldiga att byta ut läkemedel inom – men inte utom – högkostnadsskyddet. Läkemedlet byts då ut mot det billigaste likvärdiga läkemedlet, skriver Läkemedelsvärlden.

Men nu blir utbyte obligatoriskt även för förskrivna läkemedel utanför högkostnadsskyddet. Apoteken ska därmed erbjuda patienten att få byta ut även sådana läkemedel. I stället för det förskrivna ska apoteket även då expediera det billigaste tillgängliga läkemedlet inom förmånen. En patient som tackar nej till utbyte får stå för hela läkemedelskostnaden själv (alltså inte bara mellanskillnaden mellan det förskrivna och det billigaste).

Det är TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, som förhandlar läkemedels priser med företagen, som har bestämt detta. TLV fick ett uppdrag av regeringen att se över utbytet och undersöka om det går att spara ännu mer pengar.


Vilka patienter kommer att märka förändringen?

De flesta receptbelagda läkemedel ingår i läkemedelsförmånen och i högkostnadsskyddet på max 2 350 kronor per år och patient. Överstigande kostnader betalar regionerna.

Men det finns receptläkemedel som inte ingår, antingen för att läkemedelsföretaget valt det eller för att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket bestämt det. För dessa läkemedel gäller inte heller högkostnadsskyddet.

  • Det är du som får recept på sådana läkemedel utanför läkemedelsförmånen som kommer att märka de nya reglerna. Hittills har du fått betala hela läkemedelskostnaden själv och det har inte funnits något tak i form av högkostnadsskyddet. Men från och med 2 juni ska apoteket erbjuda dig att byta till ett billigare läkemedel som ingår i förmånen, om det finns ett sådant. Om du tackar ja så gäller även högkostnadsskyddet. Om du tackar nej får du liksom tidigare betala hela läkemedelskostnaden själv.
  • För dig som får recept på läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen blir det ingen förändring eftersom apoteket redan erbjuder dig att byta till billigare alternativ om sådana finns. Högkostnadsskyddet kommer att gälla precis som tidigare. Och om du tackar nej till att byta så får du även fortsättningsvis själv betala mellanskillnaden mellan läkemedlet på receptet och det billigaste alternativet.

Källa: Läkemedelsvärlden


LÄS MER: Har jag fått fel medicin på apoteket?

 

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.