ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Så här års är det inte de odlade örterna i läkeörtagården som främst fångar mitt intresse, utan det gör istället de läkeörter som spirar och snart exploderar i den vilda naturen.
Jag brukar börja dagen med en hundpromenad där jag plockar späda nässlor, små björkblad och de minsta maskrosbladen till ett örtte åt mina lite svaga njurar.
Ungefär var tredje dag plockar jag också daggkåpa.
Daggkåpan gör jag inte te på, utan den gör jag en infusion på. Principen är densamma; örter får dra i kokhett vatten, men en infusion görs starkare än ett te.
Infusion på daggkåpa blir ett finfint sammandragande ansiktsvatten. Daggkåpan innehåller mycket garvämne som stärker vävnaderna och hämmar nedbrytningen av ämnet elastin (som gör att huden återgår till sina normala släta fina yta efter att ha blivit utdragen eller hopnypt). Så man skulle nog kunna kalla den för ett naturligt antirynkmedel. Och det är mycket möjligt att den som läser på förpackningen på sin dyra ansiktskräm hittar just Alchemilla vulgaris i innehållsförteckningen.
Daggkåpans latinska namn Alchemilla för förstås tankarna till medeltidens alkemister som använde daggkåpans droppar i sina försök att förvandla oädla metaller till guld. Det gick ju inte så bra, trots många försök.
Att göra sitt eget ansiktsvatten med daggkåpa är väldigt enkelt:
- Ta 4 msk färsk grovhackad daggkåpa till 3 dl kokande vatten.
- Häll vattnet över örten och låt dra i 15–20 minuter under lock.
- Sila.
Ansiktsvattnet förvarar du i kylskåpet. Det håller i några dagar. Sen är det bara att plocka nytt och göra en ny fräsch sats. Lika lätt som att brygga en kopp te!
Det går att förlänga hållbarheten med hjälp av till exempel äppelcidervinäger eller E-vitamin. Men då försvinner lite av den riktigt naturliga känslan, tänker jag. Vintertid använder jag torkad daggkåpa. Då räcker det med 2 msk ört.
Rynkfria vårhälsningar
/Åsa
Åsa Nord driver Åsas trädgårdsapotek. Alla hennes inlägg finns här.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.