Mattram kan hjälpa vid migrän.
Mattram kan hjälpa vid migrän. Foto: Åsa Nord.

1 439

Lästid (cirka): 2 minuter

Mattram istället för betablockerare som migränprofylax

Välkomna till mitt trädgårdsapotek och läkeörtagård. Inne i officinen (jag gillar det ålderdomliga uttrycket) är flaskor och burkar redan fyllda med tinkturer och torkade örter. Ute i trädgården prunkar det ännu med mattram, röd solhatt, mynta, lavendel, ringblomma och flera andra medicinalväxter.

Den ört som jag vill presentera först är mattram. En buskig liten växt, med vita blommor liknande pyttesmå prästkragar. Och den är inte bara vacker; den hjälper gärna till vid huvudvärk och migrän.

Mattram innehåller bitterämnen som är kramplösande och smärtlindrande. Det är framförallt bladen som har de verksamma ämnena, men jag tar gärna med lite blommor när jag skördar. Ögonfröjd är också hälsosamt.

För den som har migrän och vill använda mattram i förebyggande syfte är nog tinktur att föredra. För växten är så bitter att ett te på enbart mattram blir tufft att dricka; eventuell honung däri till trots. Å andra sidan; vilken medicin smakar gott. Det är ju inte därför man tar den, utan för att den ska göra nytta.

Så här gör jag tinkturen: Jag delar bladen till lite mindre bitar. Fyller en glasburk till två tredjedelar. Packar inte, utan lägger i löst. Sen fyller jag på 40-procentig okryddad vodka så att det täcker väl. Rör om försiktigt och sätter på locket. Burken får stå i fyra veckor i rumstemperatur och jag skakar den varsamt varje dag. När tinkturen dragit klart är det dags att sila och att hälla upp på mörka flaskor.

Dosering: 20 droppar i ett glas vatten tre gånger per dag. Som migränprofylax kan det vara lämpligt att testa i några veckor till en månad.

Om du inte har mattram, men vill prova, kanske grannen har i sin trädgård? För det är något visst med att göra sin egen medicin. Känslan av att stå där med en aktiv ört i sina händer är allt lite magisk.

Torkad mattram finns också att köpa i hälsokosten eller på nätet. Om du lockas av att tillverka själv.

Du kan också köpa mattram som ett läkemedel på apoteket. Medicinen heter Glitinum och varje kapsel innehåller 0,1 gram torkad och pulvriserad mattram.

Glitinum är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som också läkare kan rekommendera. Det finns alltså ett naturligt alternativ till traditionell migränprofylax, som i första hand är betablockerare. Vet doktorn om det? Och nämns mattram i behandlingsplaner vid första linjens sjukvård? Tror inte det. Men jag har inget emot att ha fel.

/Åsa Nord


Kort fakta – Åsas trädgårdsapotek

Drivs av: Åsa Nord

Bor: På gård utanför Rimbo, i Roslagen.

Gör: Nästan bara det som jag verkligen VILL göra! Det är den stora fördelen med att vara pensionär.

Familj: Maken Rolf, sen 44 år tillbaka. Son med familj. 94-årig mycket pigg svärmor.

Webbsida: Farmor Nord

Instagram: Åsas trädgårdsapotek


LÄS MER: Fler inlägg från Åsas trädgårdsapotek

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 27 augusti 2020 @ 09:30

Dela det här med dina vänner

2 svar

  1. Hej, jag är 16 år och har migrän. Jag tänker testa Glitinum, eftersom betablockerare inte fungerade på mig. Jag har svårt att svälja stora kapslar, tror du att jag kan hälla ut pulvtret från kapseln i lite lingonsylt och svälja?
    Hur länge vågar jag ta Glitinum?
    Hur vet man om man har brist på magnesium, d-vitamin, omega3, B6, kan dessa påverka min migrän?
    /Tack

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 december 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.