18 juli 2024
Betablockeraren kan minska hjärtfrekvensen och sänka blodtrycket.
Betablockeraren kan minska hjärtfrekvensen och sänka blodtrycket. Foto: Freepik

223

Lästid (cirka): 2 minuter

Vad är betablockerare för slags medicin?

En bekant till mig fick betablockerare för hjärtbesvär. Hon minns inte riktigt anledningen till varför hon fick det, mer än att det var för hjärtat. 

Vad är betablockerare för slags medicin?

Eva

Betablockerare har en stor inverkan på människokroppen. Här ska vi ta reda på vad betablockerare egentligen är och hur de fungerar.

För att förstå vad betablockerare är måste vi göra en djupdykning in i kroppens kemiska värld. Vår kropp har ett nätverk av signalämnen, kända som neurotransmittorer, som skickar meddelanden mellan cellerna. Ett av dessa signalämnen är adrenalin, som bland annat får ditt hjärta att dunka när du blir nervös eller upphetsad.

När adrenalin släpps ut i kroppen binder den till receptorer, som är som små mottagare på cellernas ytor. Denna bindning sätter igång en kedjereaktion som kan öka din hjärtfrekvens och få dig att känna dig uppjagad.

Så vad gör betablockerare?

Dessa läkemedel fungerar genom att blockera adrenalinets tillgång till specifika receptorer, kallade betareceptorer. När betablockerare blockerar dessa receptorer bromsar den ner effekterna av adrenalin – som att minska hjärtfrekvensen och sänka blodtrycket.

När behövs betablockerare?

Betablockerare är fantastiska små piller som kan göra mycket nytta. Här är några exempel:

1. Hjärtproblem: Människor med hjärtproblem, som hypertoni (högt blodtryck) eller arytmier (oregelbunden hjärtrytm), kan dra nytta av betablockerare. Genom att minska hjärtats arbetsbelastning kan de hjälpa till att förhindra komplikationer och förbättra hjärtfunktionen.

2. Ångest och migrän: Inte bara hjärtat drar nytta av betablockerare – hjärnan också! Dessa läkemedel har visat sig vara effektiva för att lindra vissa typer av ångest och migrän. Hur det fungerar är inte helt klart, men det tros att betablockerare påverkar de kemiska signalerna som är involverade i dessa tillstånd.

3. Före en viktig händelse: Tänk dig att du ska hålla en presentation inför en stor publik. Nervositet och scenskräck kan slå till. Många scenproffs/skådespelare och en del idrottare använder faktiskt betablockerare för att minska nervositeten och hjärtklappningen som kan uppstå vid sådana tillfällen.

Vad finns det för biverkningar?

Som med alla läkemedel finns det en del potentiella biverkningar med betablockerare. Det kan vara allt från trötthet och kalla händer till viktökning och sexuell dysfunktion. Eftersom betablockerare påverkar hjärtat och blodtrycket är det viktigt att bara ta dem efter ordination av en läkare.

Sammanfattningsvis: Hjälpande händer för hjärtat och mer

Betablockerare kan ses som små hjälpande händer som styr kroppens reaktion på adrenalin. Genom att blockera adrenalinets effekter på betareceptorerna kan de lugna ner hjärtat, sänka blodtrycket och till och med lindra ångest och migrän.

Så om du någonsin undrar vad betablockerare är för slags medicin, kom ihåg att de är som små hjältar som ingriper i kroppens kemiska dans och hjälper till att hålla saker och ting i balans.

Men kom ihåg att dessa hjältar inte är för alla – det är bäst att rådfråga en läkare för att se om de är rätt för dig.

LÄS MER

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

18 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.