Neonatal sepsis, dvs svår bakteriell infektion som drabbar nyfödda barn, är ett livshotande tillstånd som kräver intensivvård och antibiotika.
Läkemedelsverket har tillsammans med kliniskt erfarna nationella experter och i samarbete med Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet utarbetat en behandlingsrekommendation för neonatal sepsis.
Sepsis kan vara livshotande
Svår bakteriell infektion i nyföddhetsperioden drabbar 3-4 barn per 1000. Att ta fram en nationell behandlingsrekommendation vid neonatal sepsis prioriterades av barnläkare som Läkemedelsverket haft kontakt med inom ramen för sitt regeringsuppdrag ”Utvidga kunskapen om barns läkemedel och dess användning”.
Det är välkänt att många av de läkemedel som ges till nyfödda barn inte genomgått klinisk prövning i denna åldersgrupp.
– När det gäller läkemedel till barn, speciellt nyfödda, så bygger behandlingen oftast på lång beprövad erfarenhet snarare än på kliniska studier, säger Viveca Odlind, senior expert vid Läkemedelsverket.
Det innebär att för flera läkemedel som tas upp i denna behandlingsrekommendation saknas stöd i godkänd produktinformation för användning till nyfödda barn, det vill säga behandlingen ges off label.
LÄS MER: Så ska halsfluss behandlas – nya rekommendationer.
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.