14 maj 2024
misstänkta biverkningar
Under 2021 inrapporterades tio gånger så många misstänkta biverkningar som året innan. Foto: by jcomp - www.freepik.com

208

Tiofaldig ökning av misstänkta biverkningar

Läkemedelsverkets årssammanställning av inrapporterade misstänkta biverkningar visar att det under 2021 inkom 99 211 rapporter till Läkemedelsverket. Det är mer än tio gånger så många som det brukar komma in. Den absoluta majoriteten handlade om misstänkta biverkningar av vacciner mot covid-19, 8 479 rapporter berörde andra läkemedel.

Både vården och patienter kan rapportera in misstänkta biverkningar, men det är bara vården som är skyldig att göra det. Från vården inkom 17 294 rapporter. Från gruppen patienter och konsumenter har 73 438 rapporter inkommit för 2021.

Under år 2021 tog Läkemedelsverket emot totalt 99 211 rapporter om misstänkta biverkningar, vilket är en stor ökning från 2020 då antalet rapporter var 7 999. Ökningen kan förklaras av inkomna rapporter om misstänkta biverkningar för vacciner mot covid-19.

– Vi har uppmuntrat alla som har vaccinerat sig att rapportera in om de upplever tänkbara biverkningar. Tack vare rapporteringen har vi kunnat hitta nya ovanliga biverkningar som har bidragit till mer kunskap om vaccinerna och hur de bör användas, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.

Utöver vaccinerna mot covid-19 var de mest förekommande läkemedlen i rapporteringen från hälso- och sjukvården apixaban, hormonspiral med gestagen och rivaroxaban. Från konsumenter rapporterades främst misstänkta biverkningar av hormonspiral med gestagen, vaccin mot influensa och levotyroxin.

Under året inkom 11 951 rapporter som klassificerats som allvarliga och av dem hade 458 rapporter minst en misstänkt biverkning angiven som dödsorsak.

– Inrapporteringen är mycket värdefull och bidrar till att den samlade kunskapen ökar om vacciner och läkemedels säkerhet. Men det är viktigt att skilja på de rapporterade händelserna och de biverkningar som har ett utrett och fastställt samband, säger Veronica Arthurson.

Källa: Läkemedelsverketladda ner rapporten

LÄS MER: Kan biverkningar komma efter doshöjning?

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.