Flera gånger har Läkemedelsindustriföreningen (LIF) uppmanat oss att slänga alla gamla FASS-böcker som står i bokhyllor och samlar damm. Så här skrev LIF i ett pressmeddelande redan 2010:
”Gammal information om läkemedel är farlig för patienterna. Det pågår ständigt uppdateringar om hur ett läkemedel bör användas, vilka doseringar som är lämpliga, vilka biverkningar som upptäcks, vilka rekommendationerna är vid graviditet och amning – och i vilka fall man absolut inte skall använda ett visst läkemedel.”
Fass är i själva verket så mycket färskvara att LIF, som gav ut Fass-boken och ansvarar för webbsidan Fass.se, inte alls rekommenderar att läkare överhuvudtaget skall använda Fass-boken när de skriver ut recept. Vid förskrivning av läkemedel skall Fass.se användas, eller någon av alla de andra elektroniska former genom vilka Fass.se är tillgänglig. Den elektroniska versionen uppdateras ständigt. Där finns alla de senaste rönen, de senaste rekommendationerna. Informationen på Fass.se är också kostnadsfri.
Sedan 2015, då den sista Fass-boken trycktes, har tusentals ändringar gjorts i texterna. Många läkemedel har försvunnit och ännu fler har kommit till. Så, kontentan av detta är att man ska använda Fass.se på nätet. Inte de gamla böckerna. De ska slängas.
LÄS MER: Se upp för falska läkemedel på internet
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.