Nya riktlinjer för behandling av löss betonar att behandling i första hand ska göras med medicintekniska produkter innehållande dimetikon. Läkemedelsverkets uppdaterade behandlingsrekommendationer lyfter också fram vikten av luskamning, kontaktspårning, information och behandling när levande löss hittats.
Hygienen har ingen betydelse för förekomsten, och löss kan finnas i alla slags hår. De nya rekommendationerna har tagits fram i samarbete med experter och fokuserar på att behandla levande löss eftersom det saknas stöd för förebyggande behandling.
Behandling av levande löss
• Luskamma – informera samtidigt omgivningen, till exempel skola/förskola.
• Använd lusmedel innehållande dimetikon, silikonolja, som masseras in i hårbottnen och håret.
• Behandla alla inom en grupp/familj samtidigt så minskar risken för ny smitta.
• Om lössen fortfarande är ett problem, upprepa behandlingen med lusmedel innehållande dimetikon efter cirka 7 dagar.
Lössen sprids genom direktkontakt
Lössen sprids genom direktkontakt huvud mot huvud, exempelvis vid lek, gemensam användning av samma surfplatta eller andra situationer när barn är i närkontakt med varandras huvuden. Huvudlusen kan inte flyga eller hoppa. Utanför hårbotten är huvudlusen oförmögen att på nytt etablera sig i huvudhår och överlever högst ett dygn. Därför finns inget egentligt behov av att rengöra till exempel sängkläder eller leksaker. Dock kan huvudlössen spridas via hår på kammar och borstar, varför dessa bör rengöras som en försiktighetsåtgärd.
Så upptäcker du lössen
Vanliga symtom och tecken på förekomst av huvudlöss är klåda i hårbotten (dock inte alltid), sår och infektioner i hårbotten orsakade av sönderrivna lusbett och/eller lusavföring/lusskinn på huvudkudden eller kragen.
Produkter
På apoteken finns följande produkter som innehåller dimetikon: Linicin, Hedrin och Nyda.
Källa: Läkemedelsverket
LÄS MER: Använder vi lusmedlet Linicin Prevent för ofta?
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.