Lågt blodtryck kallas även hypotension eller hypotoni. Blodtrycket varierar mellan människor och normalt sett är ett lågt blodtryck ofarligt.
Ett blodtryck blir för lågt när du känner av det. Det kan du göra i form av att du blir yr, svag, kallsvettig eller svimfärdig. Som vuxen har du ett lågt blodtryck om det är under 90/60 och du känner av symtom. Men om blodtrycket ligger strax under 90/60 och du inte har några symtom anses det inte vara för lågt.
Om det är en sjukdom som orsakar lågt blodtrycket ska sjukdomen alltid behandlas.
Behandling omfattar både läkemedel och stödstrumpor. Ibland orsakas det för låga blodtryck av läkemedel. Då bör man rådgöra med sin läkare eftersom dosen kan behöva minskas av läkemedlet som orsakar det låga blodtrycket. Svåra besvär av lågt blodtryck kan ibland behandlas med läkemedel.
Att vara fysiskt aktiv och motionera regelbundet är bra mot lågt blodtryck. Det är också bra att dricka tillräckligt mycket vätska, framför allt på sommaren när det är varmt eller om du har feber, kräkningar eller diarré.
Stödstrumpor kan vara till hjälp, speciellt om man har åderbråck; när klaffarna i venerna i benen fungerar sämre eller att väggarna i venerna blir svaga och utvidgar sig.
LÄS MER: Vad ska jag göra för att lindra yrseln?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.