Att uppleva stress vid blodtryckskoll är vanligt och beror på flera faktorer:
1. Den vita rock-effekten
Många personer känner sig automatiskt lite stressade i närvaro av läkare eller sjuksköterskor, en reaktion som kallas ”den vita rockeffekten”. Denna stress kan leda till en tillfällig höjning av blodtrycket, även hos personer som normalt har ett normalt blodtryck.
2. Rädsla för dåliga resultat
Oro för att få ett dåligt blodtrycksresultat kan förvärra stressen. Tanken på att ha högt blodtryck eller att behöva medicinera kan skapa ångest, vilket i sin tur kan höja blodtrycket ytterligare.
3. Obehag med proceduren
Vissa personer tycker att det är obehagligt eller till och med skrämmande att få blodtrycket mätt. Att sitta stilla med en manschett runt armen kan kännas instängt och stressande, vilket kan påverka resultatet.
4. Tidigare negativa upplevelser
Om du har haft negativa upplevelser i samband med blodtrycksmätning tidigare, till exempel att få ett högt resultat eller en obehaglig upplevelse hos en vårdgivare, kan detta leda till att du associerar blodtryckskoll med stress och ångest.
Tips för att hantera stress vid blodtryckskoll
- Informera dig: Att lära dig mer om hur blodtryck mätts och vad ett normalt blodtryck är kan bidra till att minska din oro.
- Träna avslappningstekniker: Att öva på djup andning eller progressiv muskelavslappning innan blodtrycksmätningen kan hjälpa dig att slappna av och sänka blodtrycket.
- Distrahera dig själv: Att läsa en bok, lyssna på musik eller titta på en kort video kan ta bort tankarna från blodtrycksmätningen och minska stressen.
- Berätta för din läkare eller sjuksköterska: Om du känner dig väldigt stressad vid blodtryckskoll, prata med din läkare eller sjuksköterska. De kan ge dig extra stöd och tips för att hantera din ångest.
Kom ihåg att det är normalt att känna sig lite stressad vid blodtryckskoll. Genom att använda strategier för att hantera stress kan du minimera dess inverkan på ditt resultat och få en mer exakt bild av ditt blodtryck.
Viktigt: Om du har konstant högt blodtryck eller om du är orolig för din blodtrycksnivå, bör du kontakta din läkare för en fullständig utvärdering.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.