15 juli 2024
Det finns många anledningar att känna stress vid blodtryckskoll.
Det finns många anledningar att känna stress vid blodtryckskoll. Foto: stockking on Freepik

107

Lästid (cirka): 2 minuter

Varför upplever jag stress vid blodtryckskoll?

Jag har högt blodtryck och går på kontroll hos läkaren med jämna mellanrum. Jag mäter också hemma flera gånger i veckan. Behandlar med hydroklortiazid och enalapril. 

Trycket hemma är oftast betydligt lägre än vad det är hos läkaren. På senare tid har jag insett att jag ofta blir stressad och jagar upp mig när jag ska till läkaren för en blodtryckskoll. 

Varför är det så att jag upplever stress vid min blodtryckskoll?

Linda

Att uppleva stress vid blodtryckskoll är vanligt och beror på flera faktorer:

1. Den vita rock-effekten

Många personer känner sig automatiskt lite stressade i närvaro av läkare eller sjuksköterskor, en reaktion som kallas “den vita rockeffekten”. Denna stress kan leda till en tillfällig höjning av blodtrycket, även hos personer som normalt har ett normalt blodtryck.

2. Rädsla för dåliga resultat

Oro för att få ett dåligt blodtrycksresultat kan förvärra stressen. Tanken på att ha högt blodtryck eller att behöva medicinera kan skapa ångest, vilket i sin tur kan höja blodtrycket ytterligare.

3. Obehag med proceduren

Vissa personer tycker att det är obehagligt eller till och med skrämmande att få blodtrycket mätt. Att sitta stilla med en manschett runt armen kan kännas instängt och stressande, vilket kan påverka resultatet.

4. Tidigare negativa upplevelser

Om du har haft negativa upplevelser i samband med blodtrycksmätning tidigare, till exempel att få ett högt resultat eller en obehaglig upplevelse hos en vårdgivare, kan detta leda till att du associerar blodtryckskoll med stress och ångest.

Tips för att hantera stress vid blodtryckskoll

  • Informera dig: Att lära dig mer om hur blodtryck mätts och vad ett normalt blodtryck är kan bidra till att minska din oro.
  • Träna avslappningstekniker: Att öva på djup andning eller progressiv muskelavslappning innan blodtrycksmätningen kan hjälpa dig att slappna av och sänka blodtrycket.
  • Distrahera dig själv: Att läsa en bok, lyssna på musik eller titta på en kort video kan ta bort tankarna från blodtrycksmätningen och minska stressen.
  • Berätta för din läkare eller sjuksköterska: Om du känner dig väldigt stressad vid blodtryckskoll, prata med din läkare eller sjuksköterska. De kan ge dig extra stöd och tips för att hantera din ångest.

Kom ihåg att det är normalt att känna sig lite stressad vid blodtryckskoll. Genom att använda strategier för att hantera stress kan du minimera dess inverkan på ditt resultat och få en mer exakt bild av ditt blodtryck.

Viktigt: Om du har konstant högt blodtryck eller om du är orolig för din blodtrycksnivå, bör du kontakta din läkare för en fullständig utvärdering.

LÄS MER

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.