26 juli 2024
Kan medicinerna orsaka mammas yrsel

128

Lästid (cirka): < 1 minut

Kan mammas yrsel orsakas av medicinerna?

Min mamma, 86 år, har tagit Enalapril och Amlodipin för högt blodtryck, samt Levaxin för sköldkörteln, under mer än 20 års tid. I januari 2016 genomgick hon en kärlkrampsoperation och tar sedan dess Metoprolol, Trombyl och Atorvastatin. Vid sömnproblem tar hon Zolpidem vid behov.

Sedan ett års tid ungefär drabbas hon tillfälligt av balansproblem och yrsel, och hennes anklar är ofta rejält svullna. Hon är i övrigt väldigt pigg, fräsch och normalviktig. Hon promenerar varje dag i minst 30 minuter, ofta mer, i rask takt. Men jag oroar mig över hennes balansproblem och yrsel. Hon har ännu inte ramlat, men då hon hälsade på hos mig i somras var hon ordentligt yr och så ur balans att hon inte vågade promenera.

Jag förstår att balansproblem är vanliga när man blir äldre, men jag undrar om inte de också kan orsakas av all medicin hon tar? Är det någon av medicinerna som kan avslutas eller utbytas mot annan medicin som ger färre biverkningar?

 

Maude

Jag antar att hon tar Enalapril och Amlodipin för det höga blodtrycket. Men jag undrar om det fortfarande är för högt? Lågt blodtryck kan ju var anledningen till hennes balansproblem och yrsel. När mättes blodtrycket senast?

Svullna anklar skulle kunna tyda på ödem, alltså ansamling av vätska runt anklarna. Det skulle kunna indikera hjärtsvikt – att hjärtat inte orkar pumpa som det ska. Men samtidigt verkar hon pigg och promenerar varje dag. Stödstrumpor skulle möjligen kunna hjälpa mot de svullna anklarna.

Interaktioner skulle kunna ge yrsel

Det finns möjliga interaktioner mellan dessa läkemedel som skulle kunna ge yrsel. Både Enalapril, amlodipin och metoprolol sänker blodtrycket, och tre stycken kanske är lite för mycket. Även kombinationen enalapril och zolpidem, samt metoprolol och zolpidem kan orsaka yrsel genom att sänka blodtrycket.

Prata med läkaren men jag skulle nog satsa på att sätta ut amlodipin – om trycket ligger bra eller lågt.

LÄS MER: Andelen äldre med olämpliga läkemedel har halverats.

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 25 september 2017 @ 11:49

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

26 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.