Bra att du frågar, för det är vissa saker som du ska vara försiktig med när du behandlar med Waran.
Men visst är det härligt att plocka egenodlad frukt och grönsaker och äta och bjuda på.
Undvik livsmedel med mycket K-vitamin
Exempelvis innehåller både rabarber och jordgubbar en del vitamin K, som kroppen behöver i processen för att levra blodet vid till exempel en sårskada. Hos personer som tar Waran är risken för blodproppar förhöjd och då vill man inte ha mer K-vitamin eftersom det motverkar Waranets blodförtunnande effekt. Därför är det bra att inte äta så mycket av livsmedel som innehåller mycket K-vitamin såsom broccoli, spenat, mangold, grönkål, brysselkål samt surkål och kiwi.
Även om du tar Waran är det fortfarande väldigt nyttigt att äta frukt och grönt. Så istället för att undvika dessa livsmedel går det precis lika bra att försöka äta ungefär lika mycket av dem varje dag, och ställa in doseringen efter det. Prata med personalen på Waran-mottagningen om du är osäker.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 33 2017.
LÄS MER: Varför måste jag ta extra tillskott av K-vitamin?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.