Ja, det gör det. I slutet av mars 2018 publicerades en finländsk studie som visade just det, att tillägg av linolsyra, som är en fleromättad omega 6-fettsyra, minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, samt dödsfall orsakade av hjärt-kärlsjukdom.
Det var 2 500 män som deltog i studien, 1 000 av dem hade hjärtkärlsjukdom medan 1 500 inte hade det. Studien startades under åren 1984-1989, och männen följdes i 22 år. I gruppen som hade högst nivåer av linolensyra i blodet, var risken att dö i förtid 43 procent lägre, jämfört med gruppen som hade lägst nivåer av linolensyra i blodet.
En förklaring till resultatet kan vara att omega 6-fettsyror bland annat bildar inflammationshämmande substanser. Personer med etablerad hjärtkärlsjukdom har ofta inflammation i blodkärlen, vilket alltså linolensyra kan hjälpa till att motverka till viss del. Linolsyranivån bestäms av en persons kost och huvudkällorna för linolsyra är vegetabiliska oljor, margarin, nötter och frön.
Just den här studien är bara utförd på män, och forskarna betonar att fler studier behöver göras för att bekräfta resultaten.
Den här frågan besvarades i Hemmets Journal nr 32 2018.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.