klorokin
Behandling med klorokin och hydroxiklorokin vid covid-19 ska endast ske inom kliniska studier. Foto: Needpix.com

Klorokin och hydroxiklorokin ska inte användas vid covid-19

Malariamedicinen klorokin har lyfts fram som ett mirakelmedel mot det nya coronaviruset, bland annat av Donald Trump. Men flera sjukhus har stoppat användningen eftersom medicinen kan ge svåra biverkningar.
– Vi kan inte utesluta att behandlingen gör mer skada än nytta, säger Magnus Gisslén på Sahlgrenska universitetssjukhuset till Göteborgsposten.

Eftersom specifika läkemedel mot covid-19 ligger långt fram i tiden, och även vaccin mot viruset sars-CoV-2, prövar sjukvården andra redan tillgängliga alternativ. Det är brukligt att göra så inom sjukvården och inget konstigt. I det aktuell fallet med sars-CoV-2 finns det en mindre franska studie som har visat positiva resultat, som har spridits som en löpeld i sociala medier. Men när det gavs till personer med covid-19 gav det svåra biverkningar och behandlingen fick avbrytas.

Därför har Läkemedelsverket bestämt att behandling av patienter med covid-19 med dessa läkemedel i nuläget enbart bör ske inom kliniska studier.

I övrigt bör klorokin och hydroxiklorokin endast användas för godkända indikationer. Läkemedelsverket avråder också starkt från användning av dessa substanser som egenvård, d.v.s. utan recept och rekommendation från läkare.

Klorokin och hydroxiklorokin är två läkemedel som är godkända för behandling av malaria och vissa autoimmuna sjukdomar såsom reumatoid artrit i vuxna eller juvenil idiopatisk artrit hos barn, för lupus erythematosus hos vuxna och barn, och viss form av ljuseksem hos vuxna.

LÄS MER: Experimentellt läkemedel får användas mot Covid-19

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.