gikt
Gikt är en ledinflammation som kommer i attacker och gör mycket ont. Ofta inflammeras stortåns inre led. Bild: brgfx - www.freepik.com

Kan jag ta kortison för min gikt?

Jag fick en rodnad kring nagel och på toppen av en stortå. Den är klart varmare än den andra stortån. Ville inte gå till läkare pga pandemin så jag frågade läkare per telefon. Hon bedömde det som gikt vilket förvånade mig ty jag får det inte numera: jag använder 200 mg/dag av Allopurinol sedan flera år tillbaka.

Innan fick jag det i leden till stortå eller i hällen, inte på toppen av en stortå. Jag fick iaf. kortison: Prednisolon 10 mg med 3, 2, resp 1 tablett/för varje närmaste 3 dagars period (= 9 dagar sammanlagt). Hon verkade dock vara lite osäker om jag bör använda kortison när jag har en ny hjärtklaff. Så min fråga är om det är OK med kortison resp. om det verkligen kan röra sig om gikt på det ”konstiga” stället?

Adam J.

Den andra frågan kan jag inte besvara, om det är gikt på detta konstiga ställe. Jag är inte läkare och för att kunna ställa en sådan diagnos behöver man oftast undersöka patienten.

Jag kan dock hålla med den läkare du hade kontakt med att det ”kan” vara gikt. Gikt ”kan” drabba alla leder i foten, även om vissa leder är vanligare. Även om du tar behandling med allopurinol, så ”kan” nya attacker dyka upp, även om de bör bli mer ovanliga.

Den första frågan, om det är OK med kortison om du har en ny hjärtklaff, bör det vara ok. Jag hittar inte att det skulle vara en kontraindikation, alltså att det inte går bra. Så kortisonbehandling trots ny hjärtklaff ska normalt inte vara något problem.

LÄS MER: Finns det något som lindrar min gikt?

 

gikt

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.