Fänkål, foeniculum vulgare, härstammar från Medelhavsområdet där den odlades som läkeväxt redan för 4 000 år sedan.
Enligt boken Nyttans växter kan det lindra hungerskänslor och förbättra andedräkten att tugga på fröna. De kan också verka väderfördelande och har en milt välgörande inverkan på magen.
Barn med magknip och diarré kan exempelvis ges fänkålste.
Fänkål kan lindra förstoppning
Teet är också bra att dricka vid förkylning och hosta. Den eteriska oljan från fröna verkar också slemlösande och ingår i hostmediciner.
De späda fänkålsbladen kan användas till sallad, och anses stärka minnet och hjärnans funktioner. Ett avkok på rötterna kan ge lindring vid förstoppning, oregelbunden menstruation och stimulerar mjölkproduktionen hos ammande kvinnor.
I en studie kunde essentiell olja med gurkmeja och fänkål lindra IBS-besvär.
Enligt Pubmed kan det också förbättra livskvaliteten vid klimakteriebesvär.
Beskrivning (Wikipedia): Fänkål blir cirka 1,5 meter hög. Bladen är mycket finflikiga (dilliknande) och doftar aromatiskt och lakritsliknande. Hela växten innehåller eteriska oljor. Under blomningstiden utvecklas ganska bleka stjälkar, med kraftiga förtjockningar vid markytan. Blommorna är tämligen oansenliga och gula och växer i flockar som blir mellan 5 och 15 centimeter breda. Frukten är ett torrt frö som är mellan 4 och 9 millimeter långt och hälften så brett.
Användning: De torkade fröna används till sås, fiskrätter och som brödkrydda (ofta tillsammans med anis). Fröna kan användas hela, stötta eller malda. Blad och stjälk – i första hand de förtjocknade nedre delarna av stjälken – används i matlagning med den färska växten. Färsk fänkål kan bland annat användas till sallad eller griljeras i ugn. Dock försvinner lakritsaromen vid tillagningen.
Källa: Nyttans växter, Pubmed, Wikipedia.
LÄS MER: Hur kan jag trappa ner omeprazol på bästa sätt?
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.