Ja, det är stor skillnad mellan vaccin och anti-virala medel. Vaccin är ett förebyggande läkemedel, medan anti-virala läkemedel används när personen har blivit sjuk.
Vaccin framställs årligen genom två influensa A-stammar och en influensa B-stam. Virus inaktiveras, sönderdelas och renas så att bara ytproteiner ingår i vaccinet. Det tar ungefär två veckor att utveckla skydd mot influensa efter vaccination. Vaccinationens skyddande effekt mot de ingående influensastammarna kvarstår cirka ett år.
Antivirala läkemedel ska ses som ett komplement men ersätter inte vaccination, och behandlingseffekten är begränsad. Antiviral terapi måste påbörjas så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet och senast inom 48 timmar efter symtomdebut för att ha effekt.
Antivirala läkemedel mot influensa har effekt endast på virusreplikationen. Influensavirus förökar sig framför allt under de första dagarna efter symtomdebut.
Den viktigaste åtgärden för att begränsa de medicinska konsekvenserna av den säsongsbundna influensan som i Sverige förekommer under vinterhalvåret, är årlig vaccination av de medicinska riskgrupperna, alltså personer över 65 år och personer med kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom. Vaccin är det mest kostnadseffektiva sättet att förebygga och minska de skadliga verkningarna av influensa. I framtiden kan det även bli aktuellt att rekommendera vaccination av små barn (6–23 månader).
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.