Det finns tyvärr inte tillräckligt med vetenskapligt underlag för att avgöra vilka probiotika som är bättre än andra vid kronisk förstoppning. Det betyder att du får prova dig fram.
Den statliga myndigheten SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, har i en översikt visat att probiotika har en viss effekt mot symtomen vid IBS. Effekterna är dock i genomsnitt små. Det är ännu också oklart vilka individuella arter, stammar eller vilka specifika kombinationer av probiotika som har bäst effekt vid behandlingen.
SBU konstaterar också att det inte går att dra några slutsatser avseende behandling av funktionell förstoppning, på grund av brist på studier. Dock är gränsdragningen i diagnostiken mellan funktionell förstoppning och IBS med förstoppning svår, vilket bör beaktas.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 24 2020.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.