18 juli 2024
Foto: freepik
Foto: freepik

73

Medicinera i tid mot pollen

När våren står runt hörnet väntas såväl ljusare dagar och som ökade pollenbesvär. Cirka 30 procent av befolkningen lider av pollenallergi. Den som är pollenallergisk är ofta van vid röda ögon, snuva, nysningar och trötthet så fort våren närmar sig.

Christoffer Samuelsson, specialistläkare i allmänmedicin på Doktor24, delar här med sig av sina bästa tips till pollenallergiker.

Medicinera i tid

– Vet du om att du är allergisk mot pollen, och vilken sort det gäller, så bör du påbörja behandling med allergimedicin i god tid – någon eller några veckor – innan de första symtomen kommer, för att på så sätt ”boostra” immunförsvaret i förtid.

Tänk på korsallergi

– Ca 70 procent av de som har allergi mot björkpollen reagerar även mot olika typer av livsmedel. Det vanligaste är äpplen och hasselnötter, men även korsallergi mellan till exempel björkpollen och morot förekommer. Det vanligaste är att man får symtom av det korsallergena livsmedlet under pollensäsong, men kan äta det utan besvär när pollensäsongen är över.

Sök vård för dina symtom

– Dagens receptfria läkemedel mot pollenallergi är så pass effektiva att de allra flesta slipper söka vård. Men för de med uttalade besvär kan pollenallergin utgöra ett stort hinder i vardagen. Ett vanligt symtom på pollenallergi är trötthet och man behöver inte alltid ha uttalade besvär från ögon, näsa eller andningsvägar vilket kan göra det svårt att förstå att det rör sig om pollenallergi. Är du osäker på vad dina besvär beror på bör du söka vård.

Hitta rätt allergimedicin

– Alla allergimediciner är i stort sett likvärdiga, men olika personer kan uppleva olika effekter av samma preparat. Så får du inte fullgod effekt av ett, så kan du prova ett annat.

Fakta om pollenallergi

Pollenallergi är en allergi som drabbar slemhinnorna, oftast i näsan och ögonen, men ibland även luftrören. Pollenallergi drabbar ungefär 30 procent av vuxna och är vanligast bland äldre barn, tonåringar och unga vuxna. Pollen från vissa typer av växtlighet (främst olika lövträd och gräs) innehåller ämnen (allergener) som kan få vårt immunförsvar att reagera kraftigt. Kroppen överreagerar helt enkelt på allergenerna och cellerna i kroppen frisläpper en rad substanser som ger allergisymtom. Ärftlighet brukar spela in vid allergi och om en förälder är allergisk ökar risken för barnet att bli allergiker. Är bägge föräldrarna allergiker ökar risken kraftigt för att barnet ska bli allergiker.

Källa: Doktor24.

LÄS MER

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

18 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.