Antioxidanter är ämnen som oskadliggör ämnen som kallas fria radikaler och som kan orsaka cancer. Det är känt sedan länge och har gett upphov till tanken att man kan minska risken att drabbas av cancer genom att äta mycket antioxidanter.
Men tvärtom kan antioxidanter fungera som raketbränsle för cancerceller, konstaterar Martin Bergö, cancerforskare och professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet i en intervju med Cancerfonden:
– För en person som har en tumör kan antioxidanter göra att cancern utvecklas betydligt snabbare. Det gäller även odiagnostiserade tumörer. En rökare till exempel kan ha en lungtumör i tio år innan den upptäcks. Äter man då stora mängder antioxidanter kan cancern stimuleras att växa, säger Martin Bergö.
I en studie* som gjordes i Finland på 1980-talet och fram till 1993 delades 29 133 rökande män i åldrarna 50-69 år in i fyra grupper. En grupp fick E-vitamin, en fick betakaroten, en tredje grupp fick både E-vitamin och betakaroten medan den fjärde gruppen fick placebo/overksamma tabletter.
Forskarna hoppades kunna visa att antioxidanter kan minska risken för lungcancer. Men i gruppen som fick antioxidanter ökade istället lungcancern. Studien fick avbrytas för att deltagare som fick betakaroten diagnostiserades med lungcancer i större utsträckning än de som fick placebo.
I en annan studie* valdes slumpmässigt 35 533 män över 50 år i Nordamerika ut och delades in i fyra grupper. En grupp fick selen, en annan fick E-vitmanin, en tredje fick både selen och E-vitamin medan den fjärde gruppen fick placebo.
Studien avbröts i förtid då männen som åt kosttillskott med E-vitamin diagnostiserades med prostatacancer i högre utsträckning än de som fick placebo.
Det finns, enligt Martin Bergö, flera andra studier och undersökningar som sammantaget visar att antioxidanter i kliniska studier har orsakat betydligt fler cancerfall och dödsfall än vad de har bidragit till bättre hälsa.
Martin Bergös forskning visar att antioxidanter påskyndar cancer, vilket kan förklaras av att cancerceller producerar höga nivåer av skadliga fria radikaler som kan bromsa cancercellernas framfart. När antioxidanterna bekämpar de fria radikalerna så släpper bromsen och cancercellerna kan ta fart.
– Tar man då extra antioxidanter skyddas visserligen alla friska celler, men samtidigt kan man hjälpa cancercellerna att växa.
Han menar att man istället ska äta frukt och grönt. Då får man i sig det man behöver – och inte för mycket.
*Källa: Cancerfonden
LÄS MER: Allt du behöver veta om vitaminer och mineraler
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.