Spirulina är ett samlingsnamn på ett släkte ätbara, spiralformade cyanobakterier som egentligen är blågröna alger.
Det är en organism som utnyttjar solen som energikälla i kombination med koldioxid.
Studier har visat att spirulina kan användas som ett komplement till skolmedicin, bland annat genom att sänka blodfettnivåer samt stärka immunförsvaret. Spirulina innehåller även antioxidanten fykocyanin, som påstås ha antiinflammatoriska egenskaper.
Det har tidigare använts som föda runt om i världen, bland annat av aztekerna i Mexiko, samt i områden kring nuvarande Chad i Afrika. I båda fall växte mattor av mikroalgen vid ytan i små sjöar eller dammar för att därefter skördas, soltorkas, brytas i mindre bitar och ätas.
I dag odlas mikroalgen över hela världen och klassas av många forskare som ”super food”, till följd av sitt rika näringsinnehåll. Bland annat innehåller spirulina 180 procent mer kalcium än mjölk, 670 procent mer protein än tofu, 3 100 procent mer betakaroten än morötter och 5 100 procent mer järn än spenat.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 49 2018.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.