Tyvärr är det ett vanligt problem att kunna sluta med Tramadol.
Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel och substans som tillhör gruppen opioider. Tramadol är ett smärtstillande läkemedel och används inom sjukvården just för att lindra måttlig till svår smärta. Det rekommenderas inte att man tar det längre tid än några veckor. Oftast får man det i form av en tablett eller kapsel.
Förutom smärtlindring är andra effekter som man kan få av tramadol dåsighet, minskad ångest och ett allmänt välbehag i kroppen. Tramadol har även bieffekter som kan göra att den som använder det blir mer aktiv, uppiggad och euforisk; många får en känsla av att vara avslappnad och glad. Det är olika för olika personer hur man reagerar. Det kan också förändras. För en del kan det vara så att man från början blir pigg av att använda tramadol, men efter en tids användning istället reagerar med att bli dåsig.
Dessa ”biverkningar” kan skapa ett beroende, som gör att man får ett sug efter Tramadol, trots att smärtan egentligen har avtagit. Tramadol är mycket beroendeframkallande och man behöver snabbt högre doser för att få samma effekt. Därför blir det extra svårt att sluta med Tramadol.
Så kan du sluta med Tramadol
Bara detta att du insett att detta är ett problem för dig är en bra start.
Nästa steg är att du gör upp en rimlig plan med ett detaljerat nedtrappningsschema.
En vanlig rekommendation är att minska dygnsdosen med cirka 10 procent en gång i veckan tills man nått 30 procent av ursprungsdosen. Därefter kan nedtrappningshastigheten minska, till exempel kan dosminskning göras varannan vecka eller månadsvis. Ta det i små steg, det ökar chansen att lyckas.
Prata med din vårdcentral som kan hjälpa dig vidare att sluta med Tramadol, om du t ex behöver stöd av en kurator eller en specialist.
Stockholms Beroendeklinik har en bra text om Tramadol och beroende.
Substansen tramadol finns i de receptbelagda läkemedlen Tiparol, Nobligan, Tradolan och Tramadol.
Källa: Drugsmart, Janusinfo, Fas ut.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.