Ja, det låter tyvärr som att det är biverkningar av kortison som du räknar upp. Allt det du nämner är typiska biverkningar som dyker upp vid långtidsanvändning av kortison.
Kortare kurer på ungefär en till två veckor, eller lokal behandling med t ex astmaspray, brukar ge ytterst få eller inga biverkningar alls.
Biverkningar kan komma om du tar kortison som tabletter eller sprutor – alltså där kortison tas upp i blodet. Tablettbehandling är visserligen väldigt effektivt att dämpa inflammationer vid t ex inflammatoriska sjukdomar som Crohns, reumatism och liknande, men det krävs ofta höga doser över lång tid – som är precis det som ökar risken för biverkningar.
Vanliga biverkningar är följande:
- Vätskeansamling.
- Högt blodtryck.
- Påverkan på binjurebarkens hormonutsöndring.
- Hudförtunning.
- Försämrad sårläkning.
- Förändring i saltbalansen i form av för hög natriumhalt eller för låg kaliumhalt.
- För hög sockerhalt i blod och urin.
- Benskörhet och muskelförtvining.
Risken för biverkningar beror också på hur stor dos man tar och hur känslig just du är för medicinen. Vid besvärliga reaktioner ska du alltid kontakta din läkare.
Källa: 1177.se (190625)
LÄS MER: Allt du behöver veta om biverkningar
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.