placebo
Foto Ewa Urban från Pixabay

102

Lästid (cirka): < 1 minut

Placebo kan lindra smärta och sänka blodtryck

Inbillning, sa man innan vi visste bättre. Men idag vet vi bättre. Nu vet vi att placeboeffekten är kraftfull, att den lindrar smärta, sänker blodtryck, vidgar luftrör. Den är till och med fångad på bild. För våra hjärnor är placeboeffekten verklig, lika äkta som en faktisk händelse.

Placebo bygger på förväntan, förhoppningar eller, när det gäller dess motsats, nocebo, på farhågor och rädsla. Tror du på behandlingen eller på doktorn ökar sannolikheten att den blir effektiv. Och omvänt, oroar du dig för att läkemedlet ska ha många besvärliga biverkningar är risken att det blir så större. Allt enligt en artikel på diabetesportalen.se på Lunds universitet.

De senaste decennierna har flera forskargrupper med sofistikerade undersökningsmetoder, framför allt avbildningstekniker av hjärnan, visat att placebo/nocebo har samma säte och effekt som exempelvis många läkemedel.

Mest känt och studerat är placeboeffekten i samband med olika smärttillstånd. Flera studier har visat att ungefär hälften kureras med placebobehandling. Men effekterna uppträder även inom andra medicinska områden. För en patient som är allergisk mot exempelvis blommor kan åsynen av en konstgjord bukett utlösa ett astmaanfall. Lika verklig som en allergisk reaktion. I detta fall alltså en noceboeffekt. På motsvarande sätt kan anfallet hävas med astmamedicin eller med inhalationer av ett verkningslöst placeboämne.

Källa: diabetesportalen.se

LÄS MER: Finitro låter för bra för att vara sant vid artros

 

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

6 december 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.