En bipacksedel är ett sorts informationsblad som följer med alla läkemedel.
I princip alla läkemedelsmyndigheter idag, inklusive europeiska EMA, amerikanska FDA och det svenska Läkemedelsverket kräver att alla läkemedel har ett sådant informationsblad. Det är också dessa myndigheter som godkänner bipacksedlarna.
En bipacksedel ska innehålla den viktigaste informationen om ett läkemedel som dess innehåll, verkan, indikation (vilka sjukdomar det är godkänt att behandla), kontraindikation (när det inte ska/får användas), försiktighetsregler och varningar (gällande t ex gravida, ammande kvinnor, trafikvarningar och interaktioner – om det påverkar eller påverkas av andra läkemedel).
Dessutom ska den upplysa om hur läkemedlet ska användas/tas, i vilken dos, hur ofta och hur länge. Slutligen ska det också finnas information om biverkningar och vad man ska göra om man tagit för mycket läkemedel – överdoserat.
Om du har blivit av med en bipacksedel kan du läsa informationen på fass.se, eller gå till ditt närmaste apotek där du kan få en ny.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.