14 juli 2024
Candesartan och Arthrotec är en olämplig kombination eftersom den blodtryckssänkande effekten försämras.
Candesartan och Arthrotec är en olämplig kombination eftersom den blodtryckssänkande effekten försämras.

923

Lästid (cirka): < 1 minut

Varför är Candesartan och Arthrotec en olämplig kombination?

Läser att Candesartan och Arthrotec är en olämplig kombination. Varför?

Jag har precis opererat knät och har ganska ont. Och det blir ännu värre när man som jag inte tål opioider, mår illa, tappar kontroll typ kissar på mig. Dessutom tycker jag inte de hjälper.

Har fått Oxynorm fr sjukhuset och hade Tramadol hemma, inget fungerar. Fick även Celebra 100 mg fr sjukhuset, jätteont i magen, nej tack. Återstår Alvedon 650×2 3 ggr/ d, märker ingen skillnad. Det som verkar fungera tillsamman med Alvedon är Arthrotec som jag hade fått utskrivet tidigare, före operationen.

Jag tar candesartan för högt blodtryck sedan tidigare och det verkar inte fungera med Arthrotec. Handlar det om att verkan av Candesartan minskar, eller är det mer långtgående konsekvenser? Kan man ta det under en kortare tid? Kan jag temporärt ersätta Candesartan med betablockaren enbart? Mitt blodtryck är mycket måttligt förhöjt, och den smärtan jag lever med nu – om än bara några veckor – är svår.

Alma

Candesartan och Arthrotec är en olämplig kombination eftersom Arthrotec, som innehåller substansen diklofenak, som tillhör gruppen NSAID-läkemedel, minskar den blodtryckssänkande effekten av angiotensinreceptorblockerare (ARB), som candesartan är. Det finns också en ökad risk för njursvikt då dessa läkemedel kombineras.

Kan behöva höja dosen

Vården rekommenderas att “noggrant följa blodtryck, serumkreatinin (ett mått på njurfunktion) och elektrolyter (saltbalansen i blodet) om/när dessa läkemedel kombineras. Candesartan-dosen kan behöva höjas för bibehållen blodtryckskontroll. Överväg behandling med kalciumflödeshämmare i stället för ARB.”

Utan att känna till hela din sjukdomshistoria, och varför du tar två olika mediciner för ditt måttligt förhöjda blodtryck, skulle jag säga att du inte ska sluta med något av dina blodtrycksläkemedel utan att först prata med din läkare. Troligen går det bra att pausa med candesartan och bara ta betablockeraren under en tid – men prata med läkaren först för säkerhets skull.

LÄS MER: Kan jag ta Tramadol samtidigt med gabapentin?

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 25 augusti 2017 @ 09:41

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.