12 juli 2024
receptfritt
Receptfritt. Foto: Apotek hjärtat. CC BY 2.0.

694

Lästid (cirka): < 1 minut

Vad är det för skillnad på receptfritt och receptbelagt?

De allra flesta läkemedel är ju receptbelagda. Men en del kan vi köpa receptfritt, tom i vanliga livsmedelsbutiker och på bensinmackar.

Vad är det som gör att vissa läkemedel är receptfria och kan säljas utanför apotek?

Sonja

Det stämmer att de flesta läkemedel som används i Sverige är receptbelagda. Eftersom läkemedel är avsedda att framför allt lindra och bota sjukdom ska de ordineras av en läkare, som har ställt en diagnos, ofta baserat på undersökning och provtagning. Därför går de bara att få ut på recept; för att säkerställa att de i största möjliga utsträckning används som de ska. Och för att minska risken för biverkningar.

Men en del läkemedel kan, som du skriver, säljas receptfritt på andra ställen som livsmedelsaffärer och bensinmackar. Receptfria läkemedel är mediciner som har funnits länge, som det också finns en stor kunskap om, för en ”enklare” indikation/sjukdom som är lätt att diagnosticera för den enskilda personen (till exempel huvudvärk, sura uppstötningar, allergiska besvär) och där risken för allvarliga biverkningar är liten. På apoteken, där det finns utbildad personal på plats, finns ett större receptfritt sortiment jämfört med andra ställen.

Bara för att ett läkemedel finns som receptfritt betyder inte det att det är ofarligt. Läkemedel ska alltid hanteras varsamt, med respekt och man ska följa läkares ordination eller de behandlingsrekommendationer som finns på asken för receptfria preparat. Man ska också alltid läsa den bipacksedel som följer med ett läkemedel, oavsett om det är receptbelagt eller receptfritt.

Många läkemedel har först kommit som receptbelagda, till exempel Losec och Imigran, för att efter flera år även göras tillgängligt som receptfria alternativ. Ofta då i små förpackningar i låga doser.

Denna fråga besvarades i Måsen v 20 2020.

LÄS MER:

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 4 juni 2020 @ 08:31

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

12 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.