Amerikanska forskare har fastslagit vilka de mest effektiva fetmaläkemedlen är. Det är den amerikanska expertorganisationen för mag-tarmläkare (AGA) som i sina nya riktlinjer analyserat de läkemedel som finns tillgängliga och rangordnat dessa.
Eftersom kost och träning ofta inte är tillräckligt för de flesta vuxna som försöker gå ner i vikt på lång sikt, behöver många ett tillskott av läkemedel. I American Gastroenterological Associations (AGA) nya evidensbaserade riktlinjer rekommenderas att dessa patienter med fetma använder godkända mediciner i kombination med livsstilsförändringar för att gå ner i vikt.
I AGA:s riktlinjer betonas dock att den bästa effekten uppnås av att kombinera livsstilsförändringar och läkemedel.
– Dessa mediciner behandlar en biologisk sjukdom, inte ett livsstilsproblem. Fetma är en sjukdom som ofta inte svarar på enbart livsstilsförändringar på lång sikt, säger läkaren Eduardo Grunvald University of California San Diego, en av forskarna bakom riktlinjerna.
I dag är fyra fetmaläkemedel godkända i EU: Xenical (orlistat), Saxenda, Mysimba och Wegovy.
Det är dock bara ett fetmaläkemedel som är subventionerat i Sverige i dag; Xenical. Det verkar genom att minska fettupptaget i kosten, och påverkar inte hungerkänslorna. Xenical finns inte med på den amerikanska rankningslistan. Enligt forskarna är effekten på vikten för låg (2,8 procent).
I en kommentar till Dagens Nyheter riktas kritik mot svenska myndigheter att det inte är fler fetmaläkemedel som är subventionerade:
– Det är trist att vi inte har något subventionerat läkemedel som påverkar hungern, särskilt när evidensen är stor för att de fungerar. Jag jämför hungern hos överviktiga med högt blodsocker hos diabetiker. Fetma är en biologisk sjukdom, och ingen livsstilssjukdom, säger Joanna Uddén Hemmingsson, som är överläkare, forskare och ansvarig för Obesitascentrum vid Capio S:t Göran, till DN.
FAKTA – Så mycket minskar vikten
Viktminskningen anges i snitt i procent, ändrade levnads- och kostvanor kan ge större viktminskning.
- Wegovy (med den verksamma substansen semaglutid): 10,8 %
- Qsymia (Phentermin-topiramat, ej godkänt i EU): 8,5 %
- Saxenda (liraglutid): 4,8 %
- Mysimba (naltrexon-bupropion); 3,0 %
Forskarna granskade nio godkända läkemedel mot fetma för att bedöma vilka som skulle ingå i de nya riktlinjerna. För att få vara med på listan krävdes att läkemedlet ger minst tre procents viktminskning under ett år.
Källa: Dagens Nyheter, AGA
LÄS MER: Fungerar verkligen bantningsmedlet XL-S Medical?
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.