Behandling med läkemedlet tirzepatid leder till en betydande och ihållande viktminskning hos vuxna personer med fetma. Det skriver tidningen Läkemedelsvärlden och hänvisar till en studie som har publicerats i New England Journal of Medicine.
I den aktuella studien undersökte forskarna tirzepatid som stimulerar olika peptider i kroppen inblandade i regleringen av blodsocker. Genom att påverka dessa peptider går det även att påverka födointaget och energiförbrukningen.
Vid slutet av studien var den procentuella viktminskningen 15 procent hos dem som hade fått 5 mg tirzepatid, 19,5 procent hos dem som hade fått 10 mg och 20,9 procent hos dem som hade fått 15 mg. I kontrollgruppen (placebogruppen) var den genomsnittliga viktminskningen 3,1 procent.
Resultatet visade också förbättringar av bland annat midjemått, blodtryck, fastande insulinnivå och lipidnivåer. 95,3 procent av deltagarna med prediabetes i början av studien hade återgått till normalt blodsockervärde efter 72 veckor. Motsvarande siffra i placebogruppen var 61,9 procent.
Studien var en randomiserad, där de 2 539 vuxna deltagarna lottades till att antingen få tirzepatid eller placebo. De hade antingen ett BMI på 30 eller mer, alternativt 27 eller mer och minst en viktrelaterad komplikation exklusive diabetes. Medelåldern var 45 år och 67 procent av deltagarna var kvinnor.
Under 72 veckor fick deltagarna antingen tirzepatid (5 mg, 10 mg eller 15 mg) eller placebo (sockerpiller) en gång i veckan. Behandlingstiden inkluderade en dosökningsperiod på upp till 20 veckor. Deltagarna skulle också äta balanserade måltider med ett underskott på 500 kalorier per dag samt ägna sig åt fysisk aktivitet minst 150 minuter per vecka.
Mellan 78,9 och 81,8 procent av deltagarna som hade fått tirzepatid rapporterade minst en biverkning. Detta kan jämföras med 72 procent i placebogruppen. De vanligaste biverkningarna var illamående, diarré och förstoppning med en lindrig eller måttlig svårighetsgrad. Biverkningarna inträffade främst när dosen ökades.
Källa: Läkemedelsvärlden
LÄS MER: Så minskar du risken för typ 2-diabetes
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.