13 juli 2024
Det finns mycket som kan lindra nervsmärta.
Det finns mycket som kan lindra nervsmärta. Foto: javi_indy on Freepik

701

Lästid (cirka): 3 minuter

Vad kan lindra min nervsmärta?

Pga sjukdomar har jag stora problem med nervsmärta. Har bland annat typ 1-diabetes och MS, multipel skleros. 

Får hjälp av sjukvården för mina nervsmärtor men tycker inte riktigt att det hjälper. 

Har du tips på vad jag kan göra eller vad som kan hjälpa?

Anne

Nervsmärta, även känd som neuropatisk smärta, är en smärtsam sjukdom som påverkar det perifera och/eller centrala nervsystemet.

Det kan bero på en rad olika faktorer som inkluderar skada på nerverna, diabetes, multipel skleros (MS), cancer och spinal stenos. Nervsmärta (neuropatisk smärta) kan orsaka en skarp och brännande smärta som kan vara svår att hantera.

Lyckligtvis finns det några saker som kan lindra neuropatisk smärta och göra det enklare att hantera. I denna artikel kommer vi att diskutera några av de mest effektiva sätten att hantera nervsmärta.

Det finns flera sätt att lindra nervsmärta

Nedan är några av de mest effektiva behandlingarna.

1. Medicinering

Det finns flera typer av mediciner som kan användas för att lindra nervsmärta. Exempel på dessa inkluderar tricykliska antidepressiva medel, antiepileptika och opioider. Dessa läkemedel kan hjälpa till att lindra smärta genom att minska inflammation och minska känsligheten hos nervsystemet.

  • tricykliska antidepressiva medel är normalt förstahandsvalet
    • Det finns tre verksamma ämnen som används vid neuropatisk smärta i följande ordning; amitriptylin, duloxetin och mirtazapin. Det är inte ovanligt att du får börja med en mycket låg dos och sedan öka dosen långsamt en till två gånger per vecka.
  • antiepileptika
  • opioider
    • Opioider har varierande effekt vid neuropatisk smärta och kan inte rekommenderas generellt, men kan användas i akuta skeden som vid exempelvis herpes zoster och akut diskbråck. Långtidsbehandling kräver noggrann monitorering. Tramadol och Tapentadol har viss effekt vid neuropatisk smärta.
  •  övriga läkemedel

2. Fysioterapi / fysisk aktivitet

Fysioterapi kan hjälpa till att lindra nervsmärta genom att förbättra muskelstyrkan, öka rörligheten och minska inflammationen. En fysioterapeut kan också lära ut övningar som kan hjälpa till att lindra smärta.

All sorts träning räknas, även den du får genom aktiviteter i vardagen. Det kan till exempel vara att cykla, gå i trappor, arbeta i trädgården, plocka svamp eller städa. Det minskar smärta på sikt genom att stimulera egna endorfiner och förbättra sömnen.

3. TENS

TENS, transkutan elektrisk nervstimulering, är en behandling som innebär att små elektriska impulser skickas genom huden för att stimulera nerverna. Detta kan hjälpa till att lindra smärta genom att minska nervsystemets känslighet.

4. Kiropraktik

Kiropraktikbehandling kan hjälpa till att lindra neuropatisk smärta genom att justera ryggraden för att minska tryck på nerverna. En kiropraktor kan också utföra massage och övningar för att hjälpa till att lindra smärtan.

5. Mindfulness, avslappningstekniker och KBT

Mindfulness och avslappningstekniker kan hjälpa till att lindra nervsmärta genom att minska stress och öka avslappning i kroppen. Detta kan bidra till att minska känsligheten i nervsystemet och därmed minska smärtan.

Kognitiv beteendeterapi, KBT, hos en terapeut som är utbildad inom smärtbehandling kan ge bra effekt med eller utan samtidig läkemedelsbehandling.

Det finns även andra yrkespersoner som erbjuder samtalsbehandling i sjukvården. Det kan vara till exempel att man pratar med en kurator. Vissa vårdcentraler har kurser i smärthantering.

6. Akupunktur

Akupunktur kan också hjälpa till att lindra neuropatisk smärta. Detta involverar att små nålar placeras i specifika punkter på kroppen för att stimulera nervsystemet och frigöra endorfiner som kan lindra smärta.

7. Kirurgi

I vissa fall kan kirurgi vara nödvändigt för att lindra nervsmärta. Till exempel kan kirurgi behövas för att ta bort tumörer som trycker på nerver eller för att fixa skador på nerver.

8. Övrigt

Kyla och värme kan också i vissa fall erbjuda lindring, ffa vid mer tillfällig värk.

Slutsats

Nervsmärta kan vara svår att hantera, men det finns flera behandlingar som kan hjälpa till att lindra smärtan. Medicinering, fysioterapi, TENS, kiropraktik, mindfulness och avslappningstekniker, akupunktur och i vissa fall kirurgi är alla effektiva behandlingar som kan hjälpa till att lindra neuropatisk smärta.

Om du inte får hjälp via din vårdcentral eller anna mottagning kan du alltid begära remiss till en speciell smärtmottagning.

Vanliga frågor om nervsmärta

1. Vad orsakar nervsmärta?

Nervsmärta kan orsakas av många faktorer, inklusive skada på nerverna, diabetes, multipel skleros, cancer och spinal stenos.

2. Vilka är de vanligaste symptomen på nervsmärta?

De vanligaste symptomen på nervsmärta inkluderar en skarp och brännande smärta, domningar och stickningar.

3. Kan nervsmärta botas?

Nervsmärta kan inte alltid botas, men det kan hanteras med olika behandlingar för att minska smärtan.

4. Vilken typ av läkare ska jag besöka om jag har nervsmärta?

Du bör besöka din husläkare eller en specialist som är utbildad inom nervsjukdomar, beroende på orsaken till din nervsmärta.

5. Är det säkert att använda opioider för att lindra nervsmärta?

Opioider kan vara effektiva för att lindra smärta, men de kan också vara beroendeframkallande och ha biverkningar. Det är viktigt att diskutera risken och fördelarna med opioider med din läkare innan du börjar använda dem.

Källor: 1177, Internetmedicin

LÄS MER

GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

13 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.